Kompot z rabarbaru i truskawek / malin, domowy

Kompot z rabarbaru i truskawek lub malin, domowy

Bardzo prosty i szybki przepis na 3 pyszne i orzeźwiające fit kompoty idealne na upalne dni: z rabarbaru, rabarbaru i truskawek (moja ulubiona wersja) oraz rabarbaru i malin. Dodatek owoców sprawia, że kompot rabarbarowy ma ciekawszy smak i jeszcze ładniejszy kolor i zapach.

W tym przepisie fajne jest jeszcze to, że nie trzeba ściśle trzymać się podanych proporcji, można dowolnie je modyfikować, byle rabarbaru i owoców było w sumie ok. 400 g na litr wody. Dodatek już choćby 50 g truskawek lub malin poprawia kolor i smak kompotu.

Do ugotowania kompotu rabarbarowego często wykorzystuję resztki i czerwone skórki z łodyg (dla intensywniejszego koloru) pozostałe po upieczeniu wegańskiego fit ciasta z rabarbarem.

Kompot z rabarbaru – SKŁADNIKI

  • 300 g rabarbaru (400 g jeśli ma to być kompot z samego rabarbaru)
  • 100 g truskawek lub malin, świeżych lub mrożonych
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru – najzdrowiej będzie dodać ze 4 łyżki domowej pasty daktylowej lub zblendować kilka mięsistych daktyli z wodą, ale wtedy kolor kompotu nie będzie już taki wyrazisty

Kompot z rabarbaru – WYKONANIE

  1. Łodygi rabarbaru kroimy wzdłuż i potem na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rabarbar i truskawki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut.
  3. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Kompot przecedzamy przez sitko do czystego naczynia, wyjmujemy owoce, jeśli są całe, a resztę papki dociskamy łyżką na sitku, żeby jak najwięcej soku i miąższu znalazło się w napoju.
  5. Słodzimy ksylitolem lub cukrem.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego !

2 myśli na temat “Kompot z rabarbaru i truskawek lub malin, domowy

Dodaj komentarz