Najsprytniejszy sposób na włączenie superzdrowych strączków do naszej i cudzej diety – zamaskować za pomocą kakao i upchnąć między owocami! Nawet pani Magda z blond lokami (ciekawe czy są prawdziwe…) nie domyśliłaby się co właśnie degustuje, bo fasoli w tym pysznym, wegańskim deserze nie czuć w ogóle.
Taki kakaowy krem z fasoli, oprócz tego, że jest wyjątkowo zdrowy i dietetyczny, jest też bardzo szybki i prosty – wystarczy tylko odpalić blender. Idealny jako pożywne śniadanie czy lekka kolacja – może to wydać się komuś sprzeczne, ale on jest i lekki, i pożywny…
Polecam Wam również inne moje strączkowe desery: wegański deser SNICKERS z tofu czy deser czekoladowy z tofu.
Deser w pucharku z owocami i kremem – SKŁADNIKI
2 porcje
KAKAOWY KREM Z FASOLI
- 75 g ugotowanej fasoli w dowolnym kolorze, może być z puszki (bez BPA) – użyłam odmiany jaś, którą gotowałam dzień wcześniej (bez soli), a właściwie rozgotowywałam, przez 90 minut (przed gotowaniem fasolę trzeba namoczyć na 8–12 godzin w zimnej wodzie). Jeśli wybierzemy strączki z puszki, należy je dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się części soli
- 25 g dowolnych orzechów – możemy z nich zrezygnować, wtedy zwiększamy ilość fasoli do 100g
- 10 daktyli bez pestek dobrej jakości, może być mniej lub więcej – dla mnie akurat nie istnieje pojęcie „zbyt słodkie” 😀
- 160–220 ml mleka roślinnego niesłodzonego, ale naturalnie słodkiego, jak owsiane – ilość w zależności od konsystencji, jaką chcemy otrzymać (u mnie 220 ml)
- 2 łyżki kakao lub karobu (dodałam pół na pół)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (niekoniecznie, ale wtedy deser będzie jeszcze zdrowszy)
- skórka otarta z ½ pomarańczy (niekoniecznie, ale warto, bo aromat jest bezcenny)
- 1/3 łyżeczki pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii (niekoniecznie)
DODATKOWO
- dowolne owoce
Deser w pucharku z owocami i kremem – WYKONANIE
- Wszystkie składniki kremu blendujemy na jak najgładszą masę – mleko dolewamy stopniowo i sprawdzamy konsystencję.
- Na dnie pucharków umieszczamy pokrojone dowolne owoce. Niektóre z nich, jak banany, kiwi czy truskawki możemy pokroić w cienkie plasterki i „przykleić” do ścianek naczynia. Dodajemy krem, wierzch dekorujemy owocami, orzechami, pestkami, wiórkami kokosowymi, oprószamy kakao, karobem itp.
Bon appétit !
Wyglądają bosko, jak z restauracji! Ciekawe czy mi też takie wyjdą…
Właśnie w kawiarniach podpatrzyłam takie desery i zrobiłam podobne, są bardzo proste w wykonaniu, każdemu wyjdą 🙂
Zjedliśmy dziś na kolację. Daliśmy więcej daktyli, reszta bez zmian – świetne! W miseczce z kremem znalazło się też kiwi i truskawki. Polecam wszystkim!
Dzięki za opinię! Pozdrawiam 🙂
Z fasoli?! Ale jestem zaskoczona! Bardzo oryginalny przepis do wykorzystania :).
Ciekawa sprawa z tym kremem, przyznam się że nigdy takiego nie jadłam a wygląda wyśmienicie 😉
Już wiem, co dziś będzie na deser. Muszę tylko skoczyć po puszkę fasoli. Wygląda pycha!
Wyszło pyszne, przepis zdecydowanie trafił na moją listę – słodki, zdrowy i dietetyczny.
Świetny przepis, zamierzam wypróbować. Czy myślisz, że gotowy deser (bez owoców) można zamrozić?
Niestety nie wiem, bo nie próbowałam, ale wydaje mi się, że zamrozić można. Krem po rozmrożeniu może wymagać przemieszania. Jeśli zamrozisz, to daj proszę znać, jak wyszło, bo jestem ciekawa. 🙂