Gryczanka na mleku z gruszką, kakao i cynamonem

Gryczanka na mleku z gruszką, kakao i cynamonem

Kasza gryczana na słodko to prosty przepis na pyszne, wegańskie i bezglutenowe śniadanie, kolację lub nawet zdrowy deser. Gryczanka na mleku roślinnym wprost idealnie komponuje się z gruszką, kakao i cynamonem. To, że gryka i kakao tworzą wyjątkowo zgrany duet, wiem od dawna (polecam gryczane ciastka). Ale dopiero ostatnio odkryłam gruszkę jako fantastyczny dodatek do owsianki, jaglanki, amarantusanki czy właśnie gryczanki. Gruszki dostarczają waniliowego smaku, delikatnej konsystencji i sporo naturalnej słodyczy. Przekonajcie się sami!

Gryczanka z gruszką i kakao – SKŁADNIKI

1 porcja (430 kcal)

  • 70 g kaszy gryczanej niepalonej
  • ok. 180 g gruszki, nietwardej, u mnie konferencja
  • ok. 170 g / ml mleka sojowego lub owsianego
  • 1 łyżeczka (lub więcej) kakao / karobu
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • do podania: np. orzechy włoskie

Gryczankę zamiast ksylitolem można posłodzić daktylem medjool lub zwykłym.

Do gryki świetnie pasuje też masło orzechowe – jedna łyżka powinna wystarczyć.

Gryczanka z gruszką i kakao – WYKONANIE

  1. Kaszę gryczaną zalewamy letnią wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
  2. Następnie odcedzamy i płuczemy na sicie pod kranem.
  3. Wrzucamy kaszę do rondla, dodajemy drobno pokrojoną gruszkę ze skórką i pozostałe składniki.
  4. Stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy i zagotowujemy co jakiś czas mieszając.
  5. Zmniejszamy ogień, uchylamy częściowo pokrywkę i gotujemy ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu.

Czekoladowa gryczanka na mleku gotowa!

Smacznego !

Dodaj komentarz