Kasza jaglana na mleku roślinnym z jabłkiem lub gruszką i cynamonem / wanilią to pyszny pomysł na dietetyczne, bezglutenowe i wegańskie śniadanie. Przepis jednogarnkowy, łatwy i w miarę szybki.
Kasza jaglana z jabłkiem – SKŁADNIKI
1 porcja
- 4 hojne łyżki (60 g) kaszy jaglanej suchej
- 1 średnie (ok. 220 g) jabłko słodko-kwaśne lub gruszka (w miarę miękka)
- 250 g / ml mleka sojowego lub owsianego
- ok. 50 g / ml wody
- 1–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
- ⅓ łyżeczki cynamonu lub trochę wanilii
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, dla kwasów omega-3 (opcjonalnie)
W jaglance najlepiej sprawdzą się jabłka słodko-kwaśne odmiany np. szara reneta lub boskoop.
Kaszę można też posłodzić 1–2 pokrojonymi daktylami medjool lub zwykłymi.
Kasza jaglana z jabłkiem – WYKONANIE
- Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod kranem.
- Przekładamy do rondla, wlewamy mleko i wodę, dodajemy ksylitol i cynamon / wanilię. Wrzucamy obrane i drobno pokrojone jabłko lub gruszkę (jej nie trzeba obierać).
- Przykrywamy i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu – uważamy, aby nie wykipiało. Następnie pokrywkę uchylamy i na małym ogniu gotujemy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec można dodać siemię lniane. Mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę. Jeśli kasza okaże się zbyt gęsta, dolewamy nieco wody lub mleka.
Kasza jaglana na mleku z jabłkiem / gruszką gotowa!
Smacznego!
Wyszła pyszna, ale dałam trochę więcej mleka niż na zdjęciu.
Konsystencję śmiało można regulować mlekiem w zależności od preferencji.