Kasza jaglana na mleku z jabłkiem lub gruszką

Kasza jaglana na mleku z jabłkiem lub gruszką

Kasza jaglana na mleku roślinnym z jabłkiem lub gruszką i cynamonem / wanilią to pyszny pomysł na dietetyczne, bezglutenowe i wegańskie śniadanie. Przepis jednogarnkowy, łatwy i w miarę szybki.

Kasza jaglana z jabłkiem – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 4 hojne łyżki (60 g) kaszy jaglanej suchej
  • 1 średnie (ok. 220 g) jabłko słodko-kwaśne lub gruszka (w miarę miękka)
  • 250 g / ml mleka sojowego lub owsianego
  • ok. 50 g / ml wody
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu lub ew. cukru
  • ⅓ łyżeczki cynamonu lub trochę wanilii
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, dla kwasów omega-3 (opcjonalnie)

W jaglance najlepiej sprawdzą się jabłka słodko-kwaśne odmiany np. szara reneta lub boskoop.

Kaszę można też posłodzić 1–2 pokrojonymi daktylami medjool lub zwykłymi.

Kasza jaglana z jabłkiem – WYKONANIE

  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie pod kranem.
  2. Przekładamy do rondla, wlewamy mleko i wodę, dodajemy ksylitol i cynamon / wanilię. Wrzucamy obrane i drobno pokrojone jabłko lub gruszkę (jej nie trzeba obierać).
  3. Przykrywamy i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu – uważamy, aby nie wykipiało. Następnie pokrywkę uchylamy i na małym ogniu gotujemy kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Na koniec można dodać siemię lniane. Mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę. Jeśli kasza okaże się zbyt gęsta, dolewamy nieco wody lub mleka.

Kasza jaglana na mleku z jabłkiem / gruszką gotowa!

Smacznego!

2 myśli na temat “Kasza jaglana na mleku z jabłkiem lub gruszką

Dodaj komentarz