Zupa pieczarkowa z ziemniakami, fit, wegańska

Zupa pieczarkowa z ziemniakami, fit, wegańska

Prosty przepis na tanie danie z jednego gara. Lekka, bardzo aromatyczna zupa pieczarkowa z ziemniakami i marchewką, zabielona fit „śmietaną” z nerkowców. Łatwa (bez bulionu, bez podsmażania składników) i zdrowa – bez masła i bez śmietany z laktozą.

Wegańska zupa pieczarkowa – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 500 g pieczarek
  • ok. 500 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 liście laurowe
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • ok. 1 litr wody
  • sól jodowana, sporo pieprzu
  • sok z cytryny, ilość wg uznania
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

Wegańska śmietana

  • 30–40 g nerkowców
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 200 ml (g) wody

Wegańska zupa pieczarkowa – WYKONANIE

  1. Do dużego gara wrzucamy: kapelusze pieczarek pokrojone w cienkie plasterki + posiekane trzonki, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki pokrojone w półplasterki, posiekaną cebulę i seler naciowy, rozdrobniony czosnek, liście laurowe, sos sojowy, kurkumę i pieprz.
  2. Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
  3. Składniki śmietany blendujemy na gładko, wlewamy do zupy i gotujemy z 5 minut.
  4. Dodajemy sok z cytryny i koperek, na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Smacznego !

Dodaj komentarz