Dziecinnie łatwy, 3-składnikowy, pyszny, zdrowy i kremowy deser na zimno z ryżu lub kaszy jaglanej i truskawek. Słodzony naturalnie – daktylami. Wegański i bezglutenowy. Super na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację albo jako słodka przekąska. Dla dzieci małych i dużych! Krem można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Fit deser z kaszy jaglanej i truskawek – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 400 g truskawek świeżych lub mrożonych. Część truskawek (np. 100 g) można zamienić na inne kwaskowate owoce: jagody, maliny, jeżyny czy wiśnie
- ok. 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (przepis) lub ugotowanego ryżu brązowego – świeżo ugotowanych i przestudzonych
- 4–6 daktyli suszonych lub świeżych
Rada: kasza powinna być ugotowana w dniu przygotowania deseru. Kiedy użyłam kaszy przechowywanej w lodówce przez 2 dni, zamiast kremu truskawkowego wyszło smoothie…
Fit deser z kaszy jaglanej i truskawek – WYKONANIE
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przekładamy do miseczek.
- Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego !
Zapewne przepyszne 🙂 A jaki blender da radę zrobić z tego taki piękny krem?
Ja mam NutriBullet o mocy 600 W i on daje radę.
200 g to kasza po ugotowaniu tak? A mniej wiecej ile suchej?
Tak, 200 g po ugotowaniu. Niestety nie wiem, ile dokładnie suchej kaszy potrzeba, bo zawsze gotuję jej od razu więcej.
A jakby całość truskawek zamienić na inne owoce, to też wyjdzie ten deser?
Trudno powiedzieć, bo nie robiłam takiej wersji. Ale deser np. z samych malin czy wiśni może być bardzo kwaśny… Spróbuj, na pewno da się zjeść. 🙂