Szybki przepis na najprostszy deser na świecie, czyli domowy kisiel z truskawek lub malin, świeżych lub mrożonych. Pyszny, zdrowy i dietetyczny. Według mnie najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze lekko ciepły i podany z jogurtem roślinnym.
Miłośnikom owocowych pyszności polecam też przepis na kisiel z różnych soków owocowych.
Domowy kisiel truskawkowy / malinowy – SKŁADNIKI
2–3 porcje
- 250 g malin, truskawek lub innych owoców jagodowych – świeżych lub rozmrożonych
- 250 g + 100 g wody
- 3–4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ok. 45 g mąki ziemniaczanej
Do podania
- jogurt sojowy lub inny wegański
Domowy kisiel truskawkowy / malinowy – WYKONANIE
- Mąkę mieszamy dokładnie ze 100 g wody.
- Truskawki lub maliny blendujemy z 250 g wody i ksylitolem. Mus przelewamy do rondla i zagotowujemy mieszając od czasu do czasu.
- Wlewamy wodę z mąką i mieszamy energicznie, aż kisiel zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
- Rozlewamy do pucharków.
Smacznego !
Nie wiedziałam, że tak łatwo jest zrobić domowy kisiel 🙂 Na pewno spróbuję, bo pamiętam, że kiedyś mama robiła pomarańczowy i wyszedł pycha <3