Bardzo prosty, pyszny i zdrowy chleb na drożdżach z pszennej mąki razowej, pełnoziarnistej lub graham. Przepis podstawowy, idealny dla początkujących domowych piekarzy. Ciasto według tej receptury można również wykorzystać do zrobienia pizzy czy foccacii. Do chleba polecam dietetyczną, wegańską pastę „serową”.
Prosty chleb na drożdżach – SKŁADNIKI
1 bochenek
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, graham (typ 1850) lub razowej (typ 2000). Polecam mąki ze starych odmian pszenicy: orkiszu, płaskurki i samopszy
- 350–370 g (ml) letniej wody, czyli w temp. 20–40°C
- 3,5 g (pół torebki) suszonych drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżeczka całych nasion kminku (niekoniecznie)
- ½–1 łyżeczka soli
Warto eksperymentować z różnymi przyprawami i innymi dodatkami.
Prosty chleb na drożdżach – WYKONANIE
- Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aż pojawią się bąbelki.
- Wsypujemy mąkę, kminek oraz sól i mieszamy, na początku widelcem, a później ręką.
- Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i oprószonymi dłońmi wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
- Masę przekładamy do miski, którą wcześniej obsypujemy lekko mąką. Miskę przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki) na ok. 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Masę przenosimy na blat i lekko zagniatamy. Formujemy okrągły lub lekko podłużny bochenek i umieszczamy go w zwykłym wiklinowym koszyczku* (lub specjalnym koszyku do wyrastania chleba) wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto przerzucamy na blachę (ściereczkę i koszyk usuwamy) wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch można dowolnie naciąć ostrym nożem. Pieczemy przez 40 minut.
Chleb studzimy na kratce.
* Dzięki wyrastaniu w koszyku chleb będzie miał odpowiedni kształt, nie będzie płaski, bo nie rozrośnie się na boki.
Rada: jeśli wolicie piec chleb w wyższej temperaturze, warto na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z 200 ml gorącej wody. Para zapobiegnie zbyt szybkiemu uformowaniu się skórki, dzięki czemu chleb bardziej wyrośnie, a skórka będzie chrupiąca.
Smacznego !