Bardzo prosty, wegański przepis na domowy budyń waniliowy z bananem, a dokładniej budyń bananowy z wanilią. Gotowy w 7 minut. Zdrowy i dietetyczny. Bez mleka krowiego i bez jajek (a więc bez cholesterolu), może być bez cukru – bardzo dojrzały banan i naturalnie lekko słodkie mleko owsiane mogą wystarczyć jako słodziki.
Fanom mlecznych kisieli polecam też spróbować szybkiego budyniu truskawkowego lub malinowego.
Fit budyń waniliowy – SKŁADNIKI
2 porcje
- 300 + 100 g mleka (napoju) owsianego lub ryżowego – na mleku sojowym budyń mniej mi smakuje
- 100 g bardzo dojrzałego banana
- ok. 35 g mąki ziemniaczanej
- 0–3 łyżki ksylitolu, erytrolu (0 kcal), cukru lub cukru kokosowego (ma karmelowy aromat). Ciemny cukier fajnie maskuje ziemisty, bananowy kolor budyniu
- ok. 2/3 łyżeczki pasty waniliowej, wanilii w proszku lub ok. 1/3 laski wanilii – ilość według gustu
Fit budyń waniliowy – WYKONANIE
- 300 g mleka, banana, ksylitol oraz wanilię blendujemy na gładki płyn i zagotowujemy w rondlu.
- Mąkę ziemniaczaną dokładnie łączymy ze 100 g mleka.
- Do bananowego wrzątku wlewamy mleko z mąką i od razu mieszamy bardzo energicznie, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę.
Budyń bananowy przelewamy do pucharków i studzimy przed podaniem.
Smacznego !