Gdy nie mamy czasu lub nie chce nam się piec nieco bardziej tradycyjnego piernika (o ile można tak nazwać wegański piernik w zdrowej wersji, w dodatku pomidorowy!), najlepiej upichcić szybszą, ale równie dietetyczną opcję mini – wegańskie muffiny bananowe o piernikowym aromacie. Babeczki najlepiej smakują z dodatkiem ulubionych powideł, np. czekośliwki według najprostszego przepisu.
Bananowe fit muffiny piernikowe – SKŁADNIKI
ok. 10 muffinów
- 360 g bardzo dojrzałych bananów bez skóry
- 140 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub 70 g mleka owsianego i 70 g soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 małej pomarańczy
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
- 110 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ½ łyżki kakao lub karobu
- 1½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Można dodać też ok. ½ kubka rodzynek lub orzechów.
Bananowe fit muffiny piernikowe – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Mąkę, ksylitol, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy dokładnie w dużej misce.
- Banany, sok oraz skórkę pomarańczową blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Puree bananowe dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Następnie do ciasta możemy też wrzucić rodzynki lub orzechy.
- Masę przekładamy do foremek (polecam silikonowe) i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.
Muffiny wyjmujemy z foremek dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Bon appétit !
Czy wyjdą bez dodania cukru/ksylitolu (albo o ile można zmniejszyć jego ilość)?
Bez ksylitolu muffiny też wyjdą, ale możliwe, że wtedy trzeba będzie dodać trochę mniej soku / mleka. Jednak nie będą już takie smaczne. 🙂
ile mniej soku/mleko jeśli bez cukru?
Trudno mi doradzić, bo nie robiłam wersji bez cukru. Trzeba ocenić na oko – masa powinna być bardzo gęsta. Płynu trzeba wlać tylko tyle, żeby wszystko dało się wymieszać.
Czy wyjdą ze zwykłej białej mąki pszennej? Niestety na chwilę obecną nie mam pełnoziarnistej
Tak, wyjdą.