Prosty, wegański pasztet z batata i czerwonej lub żółtej soczewicy, który rewelacyjnie wygląda i tak samo smakuje. Suszone pomidory są w nim dość mocno i przyjemnie wyczuwalne. Ma idealną konsystencję – jest bardzo zwarty, ale jednocześnie łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Bardzo zdrowy i dietetyczny (bez dodatku oleju i innego tłuszczu), dzięki czemu można zjeść go naprawdę sporo bez ryzyka uwydatnienia boczków.
Pasztet z batata, soczewicy czerwonej i pomidorów – SKŁADNIKI
- 1 kubek soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
- 1 duży batat / słodki ziemniak (ok. 600 g)
- 1/4–1/3 kubka suszonych pomidorów (nie w oleju)
- 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sambar masala lub curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- ¾ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- ½–¾ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sporo pieprzu
NA WIERZCH (niekoniecznie)
- kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych na 3 części
Soli nie dodaję, ponieważ kupne suszone pomidory są najczęściej bardzo słone.
Pasztet z batata, soczewicy czerwonej i pomidorów – WYKONANIE
- Batata ze skórą kroimy na ok. 6 kawałków, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i pieczemy do miękkości w 180°C przez ok. 50 minut.
- Soczewicę gotujemy na sypko według tego przepisu, a następnie zdejmujemy pokrywkę i studzimy – na dnie garnka nie powinna pozostać woda.
- Suszone pomidory blendujemy jak najdrobniej.
- Obranego batata oraz soczewicę blendujemy na gładką masę. One i tak łatwo się rozpadają, więc myślę, że wystarczy nawet bardzo dokładnie rozmiażdżyć je widelcem.
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy łyżką lub za pomocą blendera. Próbujemy masy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
- Miksturę przekładamy do formy o wymiarach 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wciskamy kawałki oliwek i pieczemy w 180°C przez 45–55 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Pasztet najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, wtedy odpowiednio stężeje.
Bon appétit !
Mniam! Wygląda bardzo pysznie i super, że nie ma w składzie oleju <3 Zrobię jeszcze w tym tygodniu, akurat mam wszystkie składniki 🙂 Pozdrawiam!
Smacznego! 🙂
Mega! Lubię bataty więc chętnie spróbuję.