Ekologiczny, ekonomiczny i aromatyczny bulion warzywny z resztek, który warto zawsze mieć pod ręką, żeby w dowolnym momencie – zamiast na chemicznych kostkach – upichcić na nim pyszną zupę, sos lub inne danie. Dawniej z lekkim sercem od razu wyrzucałam wszystkie obierki i inne warzywne resztki, a sporo ich było… Jednak dzięki mojej zielonej ewolucji, pozwalam teraz jadalnym odpadom wykazać się – dają z siebie wszystko w bulionie. Wszelkie niepotrzebne kawałki roślin myję, kroję, wkładam do worków strunowych i zamrażam. A kiedy nie mogę już domknąć drzwi lodówki, to znak, że wypadałoby w końcu przerobić mrożonki na esencjonalny i zdrowy wywar. Wrzucam wtedy część zbiorów do największego gara, zalewam wodą, dodaję kilka podstawowych przypraw i gotuję. Potem porcjuję i zamrażam. A jeśli drzwi lodówki znów się nie zamykają, to znak, że najwyższy czas na bulionie coś ugotować… Np.: zupę kukurydzianą ze szpinakiem, wegański sos pieczarkowy fit, risotto czy pęczotto.
Wywar z resztek, w przeciwieństwie do klasycznego bulionu, może być nieco nieprzewidywalny w smaku i aromacie. Jeśli więc zależy mi na tradycyjnym smaku potraw (na specjalne okazje), to gotuję dania na wywarze klasycznym, a na co dzień wykorzystuję bulion warzywny z resztek.
Bulion można ugotować tylko z samych resztek lub dodać kilka typowych warzyw bulionowych dla wyrównania smaku, np. marchewkę i seler.
Szybki bulion warzywny z resztek – SKŁADNIKI
PRZYKŁADOWE RESZTKI
- obierki i końcówki marchewki, pietruszki, selera, najlepiej ekologicznych
- liście i łodygi kalafiorów i brokułów
- zewnętrzne liście i głąby z białej i czerwonej kapusty
- łupiny i twarde części cebuli
- ciemnozielone części pora (można też udusić je z pieczarkami w śmietanie)
- obierki, łodyżki i zwiędłe liście kalarepy (ładne liście można wrzucić do sałatki)
- zwiędłe liście rzodkiewki (ładne liście można zjeść)
- łodyżki z natki pietruszki, koperku czy kolendry
- łykowate końcówki szparagów i obierki z białych szparagów
- trzonki grzybów leśnych
- skórki imbiru
- obierki z dyni
- obierki z buraków
- kawałki kopru włoskiego (fenkuła)
- twarde części jarmużu
- obierki z jabłek i gruszek
- wszelkie inne nielubiane czy zwiędłe i podsuszone warzywa
PRZYPRAWY
- 1–3 liście laurowe
- 2–5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka nasion kozieradki
- ½ łyżki lubczyku (niekoniecznie)
- 1–3 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- czasem dorzucam też małe ilości przypraw, których chcę się pozbyć
Szybki bulion warzywny z resztek – WYKONANIE
- Zamrożone warzywa wrzucamy do dużego garnka (do ok. 3/4 wysokości), zalewamy zimną wodą w takiej ilości, aby tylko przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
- Wyłączamy gaz i zostawiamy bulion pod przykryciem do ostudzenia, a następnie odcedzamy – warzywom należy dać porządny wycisk.
Wywar przechowujemy w lodówce do 2 dni lub porcjujemy (np. po 250 ml) i zamrażamy.
Bon appétit !