Pęczotto z pieczarkami i porem przepis fit

PĘCZOTTO z pieczarkami i porem – przepis fit

Tym razem coś dla fanów irytujących nazw i pęczaku al dente. Wegańskie pęczotto z pieczarkami i porem to polska wersja popularnego risotto. Proste i smakowite jednogarnkowe danie bez dodatku tłuszczu i nabiału. Już niedługo na moim blogu pojawi się przepis na jaglotto, gryczotto albo jeszcze jakieś inne kaszotto.

 

Pęczotto z pieczarkami i porem – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 200 g pęczaku (niecały kubek)
  • 850 ml kupnego lub domowego bulionu warzywnego dobrej jakości * – wywar musi być gorący
  • 350 g pieczarek
  • 100 g białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (udają tarty ser)
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

* Możliwe, że cały wywar nie zostanie zużyty, ale zawsze lepiej przygotować go więcej, bo nigdy nie wiadomo dokładnie ile bulionu wchłonie kasza.

DODATKOWO

  • czarne oliwki
  • rukola lub natka pietruszki

 

Pęczotto z pieczarkami i porem – WYKONANIE

  1. Pora kroimy dość drobno. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub połówki, a jeśli są małe, zostawiamy w całości.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek bulionu, a kiedy się on zagotuje wrzucamy grzyby oraz pora i „smażymy” przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, tymianek, pieprz oraz sól i mieszamy.
  4. Dodajemy przepłukany pęczak i zalewamy wszystko 2 chochlami gorącego wywaru. Mieszamy i gotujemy na średnim/małym ogniu, aż płyn zostanie prawie całkowicie wchłonięty. Następnie wlewamy kolejną chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż płyn wyparuje. Czynność powtarzamy, aż kasza będzie al dente.
  5. Na koniec, kiedy prawie cały wywar zniknie, dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy dokładnie.
  6. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone oliwki oraz rukolę.

Podajemy od razu.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *