Bułka tarta razowa oraz pełnoziarnista w sklepach to nieczęste zjawisko, dlatego szybciej i ekonomiczniej zrobić ją samemu. Jeśli mamy akurat pod ręką wyschnięte pieczywo, wystarczy je tylko zblendować. Jednak u mnie w domu takie suchary to jeszcze rzadszy widok, dlatego bułkę tartą robię najczęściej z chleba świeżego zgodnie z banalnym przepisem poniżej.
Jak zrobić bułkę tartą razową / pełnoziarnistą – SKŁADNIKI
- dowolna ilość razowego albo pełnoziarnistego chleba lub bułek
Jak zrobić bułkę tartą razową / pełnoziarnistą – WYKONANIE
- Pieczywo drobno kroimy lub rozdrabniamy pulsacyjnie w blenderze.
- Okruchy przekładamy na patelnię i na małym ogniu całkowicie wysuszamy mieszając od czasu do czasu.
- Po wystudzeniu kawałki pieczywa ponownie blendujemy, ale nie całkiem na mąkę.
Domową bułkę tartą przechowujemy w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku. Możemy używać jej m.in. do panierowania pieczonych kotletów z fasoli, pieczonych falafeli, krokietów ziemniaczanych albo krążków cebulowych, czy jako zagęszczacz do pulpetów, pasztetów i innych dań.
Bon appétit !
To ja robię z mieszanego pieczywa 30% jasne, A 70% ciemne z ziarnami. Nie mam blendera (spalił sie) to znalazłam inny sposób. Ciemne i jasne bułki układam na blasze i susze na grzejniku, jeżeli mi się nie spieszy. A jak dobrze wyschna, to trę na tarce o dużych oczkach. Nie przejmuje się dużymi kawałkami, bo moja rodzina bardzo je lubi i o wiele lepiej smakuje i chrapie niż te wszystkie inne bułki tarte robione i kupione.