Oto mój ulubiony sposób na pyszny wegański szpinak z czosnkiem na patelni – wystarczy 30 minut w kuchni i mamy danie, które smakiem, aromatem i wyglądem bardzo przypomina tradycyjną wersję. Tak przyrządzone zielsko podajemy z dowolnym makaronem pełnoziarnistym, np. fettuccine, tagliatelle czy spaghetti i posypujemy tartym parmigiano-vegano 😉 – wegańskim parmezanem z płatków drożdżowych.
Fanom zieleniny polecam również indyjskie zielony muffiny ze szpinakiem.
Szpinak z czosnkiem na patelni – SKŁADNIKI
2 porcje
- 300 g świeżego szpinaku
- 130 ml jogurtu sojowego naturalnego, można dodać trochę mniej
- 90 ml mleka roślinnego niesłodzonego, ale naturalnie słodkiego jak ryżowe lub owsiane
- 3 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowego smaku i aromatu)
- 1 łyżka cebuli suszonej w płatkach lub ½ łyżki cebuli suszonej w proszku
- 2 ząbki czosnku zmiażdżonego w prasce
- 1/5 łyżeczki (lub trochę więcej) tartej gałki muszkatołowej
- sól jodowana, pieprz
Szpinak z czosnkiem na patelni – WYKONANIE
- Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody, np. w wirówce do sałaty.
- Płatki drożdżowe i cebulę blendujemy na proszek.
- Następnie blendujemy razem wszystkie składniki poza szpinakiem.
- Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu, od razu wlewamy sos, dorzucamy szpinak i przykrywamy pokrywką. Mieszamy co jakiś czas.
- Szpinak dusimy przez 7–10 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Podajemy od razu na pełnoziarnistym makaronie w towarzystwie np. pomidorków koktajlowych.
Bon appétit !
To danie wygląda, jak szczęście na talerzu <3 Takie dania mogłabym jeść codziennie.
Zachwycają mnie wszystkie przepisy na tym blogu., dlatego dodaję do zakładek i przepis, po przepisie będę testować! Dzięki! 😉
Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę, że blog Ci się spodobał, mam nadzieję, że przepisy posmakują i wyjdą na zdrowie! Pozdrawiam 🙂
Byłam ciekawa czy smakuje tak jak wygląda; zrobiłam, super, dodatkowy atut – szybko się przyrządza.
Szpinak w takim towarzystwie zawsze jest smaczny. Bardzo lubię takie szybkie, obiadowe dania 🙂
Wspaniale wygląda! Aż się zrobiłam głodna!
Bardzo fajny przepis – nie próbowałem używać jogurtu sojowego, ale po tym jak to wygląda, chyba spróbuję 😉
To musi nieziemsko smakować! Zapisuje przepis i napewno wypróbuję 🙂
Wygląda naprawdę zacnie, a i składniki w moim guście. Trzeba skorzystać z przepisu:)
Jaki jogurt sojowy polecasz? Próbowałam już kilku, a jakoś zupełnie mi nie podchodzą, mimo, że piję kawę z mlekiem sojowym i generalnie uwielbiam wszelkie produkty sojowe.
Ostatnio kupuję ten z Lidla, na początku przeszkadzał mi posmak, który czułam we wszystkich jogurtach sojowych, ale z czasem przyzwyczaiłam się. 🙂 Jednak w tym przepisie najlepiej sprawdzi się domowa śmietana sojowa, którą niedawno odkryłam: http://wegepedia.pl/wordpress/gesta-smietana-roslinna-z-tofu/ . Tylko wtedy najlepiej dodać mniej mleka. Niedługo trochę zmienię tę recepturę na szpinak.
Dziękuję za przepis! Dziś testowałam i bardzo nam przypadł do gustu 🙂
🙂 😀 <3
Dziękuję za ten przepis! Wygląda fantastycznie, od razu biegnę po składniki. Pani blog jest dla mnie objawieniem: to pierwsze znalezione przeze mnie źródło przepisów na zdrowe, wegańskie, a przy tym apetyczne dania bez tłuszczu! Jestem niesamowicie wdzięczna.