Inspiracją do stworzenia tego ciekawego, słodko-korzennego dania były dwa regionalne przepisy od Weganona: na kapustę po kaszubsku i fasolę po kaszubsku. Uznałam, że fajnie byłoby połączyć obie receptury i w ten sposób powstała przepyszna i pożywna kapusta z czerwoną fasolą po kaszubsku. Moja wersja jest dodatkowo bez oleju. Kapuchę najlepiej podawać z ziemniakami lub chlebem pełnoziarnistym.
Kapusta z fasolą po kaszubsku – SKŁADNIKI
4–5 porcji
- 1 średnia cebula czerwona
- 5 dużych pieczarek
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżka majeranku
- 5 ziaren jałowca
- ok. 500 g młodej kapusty białej (waga już bez głąba)
- 1 spora marchewka
- 15 śliwek suszonych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki
- 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- sól jodowana, sporo pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka fasoli czerwonej lub ok. 240 g fasoli ugotowanej w domu
- sok z cytryny (niekoniecznie)
Kapusta z fasolą po kaszubsku – WYKONANIE
- Duży garnek stawiamy na średnim ogniu i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w kostkę, liście laurowe, majeranek oraz jałowiec. Wlewamy kilka łyżek wody i smażymy bez tłuszczu do miękkości.
- Dodajemy cienko posiekaną kapustę, marchewkę startą na dużych oczkach, śliwki pokrojone w paski, sos sojowy, cynamon, goździki, paprykę oraz pieprz. Przykrywamy i na małej ilości wody dusimy do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
- Koncentrat mieszamy ze 150 ml (g) wody i wlewamy do gara.
- Fasolę odcedzamy, płuczemy na sicie pod kranem i wrzucamy do kapusty. Doprawiamy solą i ew. sokiem z cytryny, mieszamy i dusimy jeszcze z 5 minut.
Smacznego !