Domowe, pieczone nuggetsy z tofu to wegańska i dietetyczna alternatywa dla mięsnych, tłustych kawałków. Tofu nadaje im delikatną konsystencję, a panierka z przyprawami smak i chrupkość. To pyszna propozycja dla osób poszukujących zdrowych przekąsek lub mięsarian chcących spróbować czegoś nowego. Dodatkowo przepis jest całkiem prosty.
Szybkie nuggetsy z tofu – SKŁADNIKI
2 porcje
- 2 kostki (2 x 180 g) tofu naturalnego
- 140 g passaty / przecieru pomidorowego
- ok. 45 g świeżych daktyli bez pestek (suszonych trochę mniej)
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka / gyrosa czy chińskiej przyprawy 5 smaków
- pieprz, sól jodowana
- spora ilość bułki tartej, u mnie razowa / pełnoziarnista domowa lub kupna
Aby otrzymać wersję bezglutenową nuggetsy można obtoczyć w drobnej kaszce kukurydzianej.
Szybkie nuggetsy z tofu – WYKONANIE
- Tofu płuczemy pod kranem. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie w dowolne kształty. Kawałki osuszamy jak najdokładniej za pomocą bawełnianej ściereczki. Wrzucamy do dużej miski.
- Passatę, daktyle, cebulę i musztardę blendujemy na gładko. Następnie do mikstury dodajemy płatki drożdżowe, paprykę wędzoną, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz i mieszamy dokładnie.
- Pastę wrzucamy do miski z tofu i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Bułkę tartą wsypujemy do małej miseczki.
- Pokryty gęstym sosem kawałek tofu przekładamy widelcem do bułki tartej, następnie za pomocą drugiego widelca obtaczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy ze wszystkimi przyszłymi nuggetsami.
- Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, włączamy termoobieg i pieczemy ok. 30 minut. Po 15 minutach obracamy blachę.
Podajemy od razu. Nuggetsy najlepiej smakują z keczupem (o jak najmniejszej zawartości soli) lub domowym, zdrowym sosem BBQ.
Smacznego !
A ile trzeba dodać octu? Bo nie ma w spisie składników informacji o occie
Ocet usunęłam ze składu, ponieważ wersja bez niego okazała się smaczniejsza.