Zupa pomidorowa z passaty, wegańska pomidorówka

Zupa pomidorowa z passaty, wegańska pomidorówka

Genialnie prosta, pyszna i zdrowa zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego według przepisu mojej Mamy Kingi, również wieloletniej weganki. To najlepsza pomidorówka (mimo że bez mięsa), moja ulubiona, a ponieważ jest tak łatwa, gotuję ją minimum co dwa tygodnie. Podaję ją z ryżem brązowym lub makaronem pełnoziarnistym i dużą ilością zieleniny. Zupę można dodatkowo zabielić w dietetyczny sposób – nerkowcami.

Zupa pomidorowa z passaty – SKŁADNIKI

ok. 6 porcji

  • 1,5 litra bulionu warzywnego / bulionu z resztek lub wody (na bulionie zupa będzie miała bogatszy smak)
  • 2 bardzo duże marchewki
  • 1 butelka (700 g) passaty / przecieru pomidorowego
  • ok. 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, sporo pieprzu
  • do podania: dużo posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo (niekoniecznie)

  • 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku lub małych płatkach
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Oprócz tego pomidorówkę można delikatnie zabielić przy użyciu ok. 30 g nerkowców.

Zupa pomidorowa z passaty – WYKONANIE

  1. Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy marchewki pokrojone w pół / ćwierćplasterki. Przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut, aż marchewki całkiem zmiękną.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze z 10 minut.

Ewentualne zabielenie: ¾ kubka zupy (bez marchewek) blendujemy z nerkowcami na gładko, wlewamy do gara i gotujemy kilka minut.

Smacznego !

3 myśli na temat “Zupa pomidorowa z passaty, wegańska pomidorówka

  1. Będę szczera – nie jestem największą fanką pomidorówki. Za to ta wygląda pycha, spróbuję! 🙂

Dodaj komentarz