Chrupiące, pieczone bez tłuszczu plastry bakłażana w dietetycznej panierce znane również jako wegańskie medaliony / kotlety / steki z bakłażana. Nie mogłam zdecydować się co do nazwy tego smakowitego dania, w każdym razie przepis jest ekspresowy i minimalistyczny.
Pieczony bakłażan w panierce – SKŁADNIKI
ok. 18 fit medalionów
- 1 średni bakłażan
- 4 hojne łyżki bułki tartej, u mnie razowa / pełnoziarnista, może być domowa
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli
Pieczony bakłażan w panierce – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm.
- W miseczce mieszamy bułkę tartą, płatki drożdżowe, czosnek, tymianek i pieprz. Do drugiej miseczki wlewamy sos sojowy.
- Plaster bakłażana zanurzamy z obu stron w sosie sojowym, strzepujemy nadmiar, następnie obtaczamy (lekko dociskając) w suchych składnikach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy jeszcze 17 razy. 😉
- Pieczemy ok. 25 minut na środkowej półce, aż panierka będzie chrupiąca, a środek nadal miękki i delikatny.
Podajemy prosto z piekarnika (z czasem panierka może stracić na chrupkości) w towarzystwie ziemniaków, makaronu, na kanapce czy w burgerze.
Rada: bakłażanów przed panierowaniem nie trzeba solić, czekać, aż puszczą sok, a następnie płukać, bo obecne odmiany tego warzywa już nie są gorzkie.
Smacznego !