Poniżej najprostszy w całym internecie przepis na domowy syrop daktylowy lub pastę z daktyli (mus) – bez gotowania!
Daktyle to naturalne cukierki, dlatego są najzdrowszym słodzikiem! W 65% składają się z cukrów prostych, ale są również bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, np. potas, miedź, magnez i mangan.
Syrop daktylowy / pasta z daktyli – SKŁADNIKI
- 1 szklanka (150 g) suszonych daktyli bez pestek dobrej jakości, najlepiej niesiarkowanych – w wersji raw używamy świeżych
- 0,5–1,3 szklanki letniej wody (lub więcej)
Syrop daktylowy / pasta z daktyli – WYKONANIE
- Daktyle wraz z wodą miksujemy na gładką masę – do zrobienia pasty na zdjęciu użyłam tylko połowy szklanki wody. Jeśli dodamy więcej niż 1 szklankę płynu, otrzymamy syrop.
Syrop i pasta daktylowa nadają się do smarowania chleba, polewania naleśników, pankejków, można używać ich do ciast zamiast cukru itd. Warto poeksperymentować z konsystencjami, żeby sprawdzić która do czego najbardziej nam odpowiada.
Syrop i pastę przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.
Bon appétit !
Źródła:
cronometer.com
„Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów”, Leanne Campbell