Przepis na sałatkę idealną, jedną z moich absolutnie ulubionych. Sałatka meksykańska jest tak zdrowa, pożywna i sycąca, że często jem ją w ramach obiadu, zwłaszcza latem. Jest szybka i bardzo łatwa, ze składników dostępnych w każdym dyskoncie. Idealna na imprezy, w tym grilla. Podajemy ją solo lub z tortillą kukurydzianą czy domowymi nachosami – z nachosów można ułożyć koronę na wierzchu i danie będzie wyglądało jak sałatka król imprezy. Świetna jako drugie śniadanie na wynos. Recepturę łatwo modyfikować. Aby otrzymać najbardziej dietetyczną wersję, należy pominąć awokado.
Wegańska sałatka meksykańska – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 1 puszka fasoli czerwonej lub czarnej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 małe kwaśne jabłko, kawałek ananasa lub kilka ogórków konserwowych / kiszonych
- 1 dojrzałe awokado (niekoniecznie)
- ½ małej cebuli czerwonej
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 3–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (zamiast sera)
Dietetyczny sos
- 3–5 łyżek jogurtu sojowego naturalnego
- 2 łyżeczki delikatnej musztardy
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- dużo pieprzu, chili, sól jodowana
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego
Rady: do sałatki można też dodać trochę ugotowanego ryżu, quinoa czy kaszy jaglanej. Przyprawy mogą być dowolne, świetnie pasuj tu np. słodka papryka wędzona (½–1 łyżeczka). Zamiast zwykłej soli można dodać sól czarną, czyli kala namak, która ma fajny jajeczny aromat.
Wegańska sałatka meksykańska – WYKONANIE
- Fasolę i kukurydzę odcedzamy, płuczemy na sicie pod kranem i odstawiamy do porządnego odcieknięcia.
- Paprykę, jabłko (ze skórką) i awokado kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
- Wszystkie ingrediencje sałatki łączymy.
Smacznego !