Zupy jarzynowe z mrożonek to najszybsze i jedne z najtańszych domowych obiadów. To moje ulubione dania awaryjne, bo najłatwiejsze – gotuję je zawsze, kiedy nie mam czasu, siły albo weny. Zupy z mrożonek mogą być naprawdę pyszne, jeśli je odpowiednio doprawimy i wymagają tylko ok. 10 minut w kuchni – w moim przepisie nie trzeba pichcić osobno bulionu, wystarczy woda. Do tego jedna czy dwie kromki chleba pełnoziarnistego (sodowego lub najłatwiejszego drożdżowego) i pełnowartościowy posiłek gotowy.
Z mrożonymi zupami warto poeksperymentować, aby znaleźć swoje ulubione. Ja dla urozmaicenia zawsze łączę 2 lub 3 różne mieszanki warzyw, dzięki czemu moje zupy zawsze smakują inaczej. Najczęściej wybierane przeze mnie kombinacje jarzyn to: ziemniaki, marchewka, kalafior, fasolka szparagowa, brukselka i por. Świetnie smakują też zupy z grzybami leśnymi / pieczarkami i ziemniakami. Do gara można również dorzucać wszelkie zalegające w zamrażalniku warzywa, np. zielony groszek.
Najtańsze i najsmaczniejsze zupy-mrożonki bez mięsa można według mnie upolować w owadzim dyskoncie. Raz nawet trafiłam tam na promocję i za 2 torby zup (kalafiorowa z koperkiem i jarzynowa, 2 x 750 g), czyli razem 1,5 kg warzyw, zapłaciłam tylko 6 zł (bez promocji – 7 zł). Cała zupa z dodatkami wymienionymi w przepisie kosztowała mnie ok. 10–12 zł, a porcji wyszło 6, więc obiad dla jednej osoby kosztuje tylko ok. 2 zł (z pieczywem niech będą 3 zł).
Wegańska zupa z mrożonki – SKŁADNIKI
4–6 porcji
- 1–1,5 kg mieszanki mrożonych warzyw na zupę (2–3 zupy mrożonki) – najlepiej same warzywa lub warzywa tylko z przyprawami, bez masła, śmietany, oleju itp.
- 1–1,5 kg wody (ok. 1 kg wody na 1 kg warzyw)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, sporo pieprzu / chili
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)
- śmietana z nerkowców do zabielenia
Rady:
Do zupy można też dodać 2–5 posiekanych ząbków czosnku, kilka suszonych grzybów, kilka pokrojonych suszonych pomidorów (nie z oleju), ulubione zioła i przyprawy.
Do większości zup będzie pasowała śmietana z nerkowców, do niektórych koncentrat pomidorowy, a do części jedno i drugie.
Jeśli chce się Wam gotować domowy bulion warzywny (tradycyjny lub z resztek), dodajcie go trochę więcej niż wynosi zalecana ilość wody w przepisie.
Wegańska zupa z mrożonki – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy mrożonki i dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz / chili.
- Przykrywamy pokrywką, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.
- Dodajemy sos sojowy, sól, koncentrat pomidorowy i śmietanę z nerkowców. Gotujemy jeszcze 3–5 minut.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego !