Pasta dyniowa z masłem orzechowym to moja ulubiona słodka pasta do chleba, deserów czy ciast. Genialna w swojej prostocie – tylko 3 składniki i – jeśli mamy już gotowe puree dyniowe w lodówce – 1 minuta na przygotowanie. Smarowidło można dowolnie modyfikować, chociaż według mnie ta najprostsza kompozycja jest doskonała.
Słodka pasta z dyni i masła orzechowego – SKŁADNIKI
3 porcje
- 200 g puree z dyni hokkaido lub piżmowej (przepis)
- 1–2 łyżki masła orzechowego w temp. pokojowej, domowego lub kupnego
- 2 łyżki syropu daktylowego, klonowego lub innego słodzika
- szczypta soli (niekoniecznie)
Syrop klonowy czy z agawy nie zmieniają koloru pasty w przeciwieństwie do syropu daktylowego, który z kolei jest zdrowszy…
Słodka pasta z dyni i masła orzechowego – WYKONANIE
- Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
Smarowidło dyniowe przechowujemy w lodówce przez kilka dni.
Smacznego !