Łatwy przepis na zdrowe i smakowite jogurtowe ciasto z mąki gryczanej z wiśniami i kakao. Bezglutenowe, wegańskie i bardzo dietetyczne – bez jajek, może być bez cukru i bez oleju. Olej i tak smaku nie posiada, a ma za to gigantyczną ilość zupełnie pustych kalorii! Pół szklanki oleju to prawie 1000 kcal, a niektóre przepisy na ciasta zawierają nawet 1 szklankę czystego tłuszczu. I nie oszukujmy się, że jeśli upieczemy ciacho, to zjemy tylko jeden kawałek… Dodam jeszcze, że tłuszcz jest ponad dwukrotnie bardziej kaloryczny niż białko i węglowodany. 1 gram tłuszczu ma 9 kcal, a 1 gram białek i węglowodanów po 4 kcal…
Ciasto można zamrozić, najlepiej pokrojone na kawałki. Potem dowolną ilość porcji rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
Ciasto z mąki gryczanej z wiśniami – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 170 g mąki gryczanej
- 30 g kakao
- 130–150 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 150 g jogurtu sojowego naturalnego
- 70 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- skórka otarta z 1 małej pomarańczy (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 60 wiśni (230 g) wydrylowanych, zamrożonych
Ciasto z mąki gryczanej z wiśniami – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, ksylitol, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodajemy jogurt, sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste, inaczej może wyjść zakalec.
- Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jedną warstwę wiśni zamrożonych lub rozmrożonych i delikatnie dociskamy otwartą dłonią.
- Wierzch można dodatkowo posypać 1 łyżką cukru.
- Pieczemy przez 45–50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rada: Jeśli ktoś woli, aby góra ciasta była mniej soczysta, wiśnie może najpierw rozmrozić na talerzu w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę i odlać cały sok, który z nich wypłynie – najzdrowiej go wypić.
Smacznego !
Czy mąkę gryczaną mogę zastąpić orkiszową jasną?
Powinno wyjść, ale głowy nie daję, bo musiałabym to sprawdzić. I możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej płynu.
czy próbowała Pani ciasto na mące orkiszowej? wyszło Pani?
Akurat tego przepisu w innej wersji nie próbowałam, ale podobne, wegańskie ciasto jogurtowe na mące pełnoziarnistej, orkiszowej jest tutaj: https://wegepedia.pl/fit-ciasto-jogurtowe-z-owocami-szybkie-bez-jajek/
Czy ciasto powinno wyjść również na mące gryczanej pełnoziarnistej?
Tak.
Hey, jakie inne owoce poleciłabyś do tego ciasta? Może jakieś świeże?
Mogę prosić o odpowiedź, ponieważ chciałabym zrobić w tym tygodniu. Myślałam o świeżych porzeczkach albo rabarbarze, który bym wcześniej trochę podgotowała? Tylko, że wtedy pewnie nie będzie tak soczyste jak z mrożonymi?
Teoretycznie powinny sprawdzić się wszystkie owoce jagodowe, może poza truskawkami (które są czasem zbyt „ciężkie”), rabarbar też, nawet surowy. Ale głowy nie daję, bo robiłam tylko wersję z wiśniami.
Hey, zrobiłam dzisiaj – jest przepyszne. Zrobiłam ze świeżymi porzeczkami. Miałam tylko problem z konsystencją, musiałam dodać dużo więcej mąki, bo było dość płynne. Może dlatego, że wymieszałam w therkomixie? Jaka dokładnie powinna wyjść konsystencja?
Ciasto przed upieczeniem powinno być maksymalnie gęste, płynu trzeba dodać tylko tyle, żeby dało się wymieszać masę. Nie wiem, czy Thermomix może mieć wpływ, ale raczej nie powinien…