Szybka pasta jajeczna bez cholesterolu, czyli wegańska pasta bezjajeczna. W tym szaleństwie jest metoda: cieciorka udaje żółtko, tofu białko, a czarna sól (kala namak) spina wszystko intensywnym i ewidentnym aromatem jaj. Polecam ją na Wielkanoc!
Pastę można potraktować również jako wegańską sałatkę jajeczną. Najlepiej wtedy wymieszać masę z posiekanym szczypiorem i natką pietruszki oraz ewentualnie dodać domowy, roślinny majonez – fit sojonez.
A skoro jesteśmy przy jajach, zachęcam też do spróbowania świetnych kotletów a la jajecznych.
Pasta bezjajeczna – SKŁADNIKI
porcja na śniadanie dla 2–3 osób
- ugotowana ciecierzyca z 1 puszki (240 g) + trochę aquafaby (płynu z puszki)
- ½ kostki tofu wędzonego (90 g)
- ok. ¼ białej cebuli
- ze 2 łyżki jogurtu sojowego (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka czarnej soli, kala namak
- 1 hojna łyżeczka łagodnej musztardy
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- ¼ łyżeczki kurkumy lub curry w proszku (niekoniecznie)
- pieprz, najlepiej biały
- do podania: szczypior
Można użyć cieciorki ugotowanej w domu i płynu (aquafaby) z garnka.
Konsystencję regulujemy aquafabą i ewentualnie jogurtem roślinnym.
Cieciorkę i tofu najlepiej kupić z jak najmniejszą zawartością soli (nawet bez soli), wtedy po dodaniu większej ilości czarnej soli, pasta nie będzie przesolona.
Zamiast cebuli i szczypioru można użyć cebuli dymki – białych i zielonych części.
Pasta bezjajeczna – WYKONANIE
- Ciecierzycę z dodatkiem aquafaby i tofu wędzone rozdrabniamy (osobno) w blenderze z ostrzem w kształcie „s” lub ręcznym (lub nawet widelcem) – masa nie powinna być zupełnie gładka.
- Dodajemy drobno posiekaną cebulę, musztardę, czarną sól, ewentualnie jogurt, płatki drożdżowe, curry oraz pieprz i mieszamy.
Podajemy z posiekanym szczypiorem.
Smacznego !
Bardzo ciekawy pomysł! Często jem pastę z ciecierzycy, w ogóle bardzo lubię ten produkt. Fajnie sprawdza się w pastach, daniach obiadowych.
Szybka, łatwa. Zrobiłam też wersję z sosem chilli zamiast musztardy. Obie pyszne.