Delikatne, wilgotne i konkretnie wyrośnięte ciacho z mango, masłem orzechowym i pistacjami. Łatwe, szybkie, całkiem zdrowe i fit: wegańskie i pełnoziarniste. Osoby uczulone mogą pominąć w przepisie wszystkie orzechy – ciasto i tak będzie pyszne, a mango będzie w nim nawet bardziej wyczuwalne.
Ciasto można zamrażać.
Ciasto z mango i masłem orzechowym – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 250 g miąższu świeżego mango, dojrzałego i soczystego (wraz z sokiem, który wypłynie przy krojeniu)
- 250 g mąki pszennej razowej, typ 1850, może być orkiszowa pełnoziarnista
- 0–2 hojne łyżki masła orzechowego (gładkiego) w temp. pokojowej
- 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 20–30 g wody
na wierzch (niekoniecznie)
- niesolone pistacje lub inne orzechy i pestki
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto z mango i masłem orzechowym – WYKONANIE
- Mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodajemy wodę, masło orzechowe oraz mango zblendowane na mus i mieszamy dokładnie. Ciasto wyjdzie bardzo gęste.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami oraz cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.
Smacznego !