Ciasto z mango i masłem orzechowym, bez cukru, wegańskie

Ciasto z mango i masłem orzechowym, bez cukru, wegańskie

Delikatne, wilgotne i konkretnie wyrośnięte ciacho z mango, masłem orzechowym i pistacjami. Łatwe, szybkie, całkiem zdrowe i fit: wegańskie i pełnoziarniste. Osoby uczulone mogą pominąć w przepisie wszystkie orzechy – ciasto i tak będzie pyszne, a mango będzie w nim nawet bardziej wyczuwalne. 

Ciasto można zamrażać.

Ciasto z mango i masłem orzechowym – SKŁADNIKI

ok. 8 porcji, keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 250 g miąższu świeżego mango, dojrzałego i soczystego (wraz z sokiem, który wypłynie przy krojeniu)
  • 250 g mąki pszennej razowej, typ 1850, może być orkiszowa pełnoziarnista
  • 0–2 hojne łyżki masła orzechowego (gładkiego) w temp. pokojowej
  • 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20–30 g wody

na wierzch (niekoniecznie)

  • niesolone pistacje lub inne orzechy i pestki 
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto z mango i masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. Mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Dodajemy wodę, masło orzechowe oraz mango zblendowane na mus i mieszamy dokładnie. Ciasto wyjdzie bardzo gęste.
  3. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy posiekanymi orzechami oraz cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz