Bardzo prosty i szybki przepis na 3 pyszne i orzeźwiające fit kompoty idealne na upalne dni: z rabarbaru, rabarbaru i truskawek (moja ulubiona wersja) oraz rabarbaru i malin. Dodatek owoców sprawia, że kompot rabarbarowy ma ciekawszy smak i jeszcze ładniejszy kolor i zapach.
W tym przepisie fajne jest jeszcze to, że nie trzeba ściśle trzymać się podanych proporcji, można dowolnie je modyfikować, byle rabarbaru i owoców było w sumie ok. 400 g na litr wody. Dodatek już choćby 50 g truskawek lub malin poprawia kolor i smak kompotu.
Do ugotowania kompotu rabarbarowego często wykorzystuję resztki i czerwone skórki z łodyg (dla intensywniejszego koloru) pozostałe po upieczeniu wegańskiego fit ciasta z rabarbarem.
Kompot z rabarbaru – SKŁADNIKI
- 300 g rabarbaru (400 g jeśli ma to być kompot z samego rabarbaru)
- 100 g truskawek lub malin, świeżych lub mrożonych
- 1 litr wody
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru – najzdrowiej będzie dodać ze 4 łyżki domowej pasty daktylowej lub zblendować kilka mięsistych daktyli z wodą, ale wtedy kolor kompotu nie będzie już taki wyrazisty
Kompot z rabarbaru – WYKONANIE
- Łodygi rabarbaru kroimy wzdłuż i potem na mniejsze kawałki.
- Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy rabarbar i truskawki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 minut.
- Odstawiamy do przestudzenia.
- Kompot przecedzamy przez sitko do czystego naczynia, wyjmujemy owoce, jeśli są całe, a resztę papki dociskamy łyżką na sitku, żeby jak najwięcej soku i miąższu znalazło się w napoju.
- Słodzimy ksylitolem lub cukrem.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
Mam w planach ten kompot odkąd go tylko zobaczyłam! <3
Też tak miałam, kolor jest bardzo kuszący! 😉