UWAGA: uzależniająca zupa kukurydziana! Na szczęście w jej przypadku nie trzeba walczyć z nałogiem, bo mój przepis jest niskotłuszczowy – bez koszmarnie tłustego mleka kokosowego z puszki. Zupa jest słodko-słona, więc również dzieci powinny być zadowolone. Na wszelki wypadek lepiej nie wspominać im o szpinaku…
Można ją zrobić w wersji kremowej, wtedy blendujemy wszystkie składniki (poza tofu) lub w wersji z kawałkami warzyw.
Zupa kukurydziana krem ze szpinakiem – SKŁADNIKI
ok. 5 porcji
- 1–1,2 litra bulionu warzywnego
- 2 kubki kukurydzy z puszki
- 1,5–2 kubki liści szpinaku
- ¾–1 kubek pokrojonego w kostkę dowolnego tofu (czosnkowego, bazyliowego, wędzonego…)
- ¼ kubka liści kolendry lub natki pietruszki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka pasty curry – najlepiej łagodnej
- ½ łyżeczki kurkumy
- sok z ½ cytryny (lub trochę mniej)
Dodatkowo: szczypior, liście kolendry lub natka pietruszki do posypania z wierzchu
Zupa kukurydziana krem ze szpinakiem – WYKONANIE
- Szklankę bulionu warzywnego blendujemy dokładnie z wiórkami kokosowymi, ½ kubka kukurydzy oraz pastą curry, wlewamy do garnka, dodajemy resztę bulionu oraz kurkumę i stawiamy na ogniu.
- Resztę kukurydzy, szpinak oraz kolendrę lub pietruszkę blendujemy, ale nie na gładką masę, tylko tak, żeby w zupie było coś do pogryzienia. Jeśli wolicie, to oczywiście możecie zblendować wszystko na gładką masę. Wlewamy do garnka z bulionem i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy ok. 20 minut.
- Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojone w kostkę tofu oraz doprawiamy sokiem z cytryny. Soli nie dodaję, ponieważ pasta curry jest zwykle bardzo słona.
Zupę posypujemy dowolnym zielskiem i podajemy solo lub z ryżem.
Bon appétit !
Jak zrobić bulion warzywny?
O tym napiszę już niedługo!
Bardzo bardzo dobra!!!!
W istocie! Zupka jest pyszna ! Czekam na świeżą kukurydzę w sklepach aby powtórzyć przepis właśnie z użyciem takowej!