Wegańskie oreo przepis na zdrowe ciastka - 4 wersje

Wegańskie OREO przepis na zdrowe ciastka – 4 wersje

Bardzo proste i szybkie (tylko 3–4 składniki) najzdrowsze oreo – przepyszne ciasteczka kakaowe z razowej mąki ryżowej. Nie za miękkie, nie za twarde, idealne!!! Diabelnie czarne jak oryginalne. Boskie z kremami oraz solo.

 

Wegańskie OREO przepis – składniki i wykonanie

8 ciastek

  • 120 ml mieszanki karobu i kakao – użyłam 75 ml karobu i 45 ml kakao. Można dodać samego karobu, będzie bardziej dietetycznie, a kolor pozostanie ten sam. Oczywiście można użyć też tylko kakao.
  • 90 ml mąki ryżowej razowej
  • 75–90 ml syropu klonowego lub domowego syropu daktylowego, który zrobiłam blendując 8 suszonych daktyli dobrej jakości ze 150 ml mleka owsianego i użyłam 90 ml tej mieszanki (reszta została na później). Zależnie od tego, ile płynu dodamy, ciastka będą bardziej lub mniej chrupiące
  1. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść zbite (konsystencja pokazana jest w filmiku z oryginalnym przepisem), ponieważ z takiego idealnie formuje się (ręcznie) małe kulki. Kulki wielkości orzecha włoskiego układamy na blasze wyłożonej pergaminem, następnie każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą szklanki o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość ok. 8 mm.
  2. Ciastka pieczemy przez 8–12 min. w temperaturze 180°C.
  3. Przekładamy je plasterkiem banana, kremem wegańska NUTELLA z daktyli lub innym, pysznym smarowidłem np. z propozycji poniżej. Mój faworyt to krem dyniowo-pomarańczowy 🙂
Wegańskie oreo przepis - zdrowe ciastka w 4 odsłonach
Wegańskie OREO przepis – zdrowe ciastka w 4 odsłonach

Krem dyniowo-pomarańczowy – składniki i wykonanie

  • 120 g nerkowców
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2,5 łyżki puree z dyni
  • 40 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ½–1 łyżeczki soku z cytryny (niekoniecznie, dla fanów kwaśnych smarowideł)

Nerkowce blendujemy na mąkę. Ksylitol miksujemy z dynią oraz sokiem i skórką pomarańczy. Obie masy łączymy i jeszcze raz blendujemy na gładki krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodajemy trochę soku z pomarańczy lub puree z dyni.

 

Krem waniliowy – składniki i wykonanie

Krem dla osób, które nie boją się eksperymentów. Mnie bardzo smakuje!

  • 60 g nerkowców
  • 50 g białej, ugotowanej fasoli
  • 50 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii

Fasolę blendujemy dokładnie z mlekiem, ksylitolem i wanilią. Nerkowce mielimy na mąkę. Wszystko łączymy i blendujemy na gładki krem.

 

Krem bananowo-daktylowo-orzechowy – składniki i wykonanie

  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle bez pestek dobrej jakości
  • 4 łyżeczki orzechów ziemnych

Orzechy blendujemy na mąkę lub masło orzechowe, a banana miksujemy z daktylami. Wszystko łączymy i blendujemy na gładki krem.

Bon appétit !

 

8 myśli na temat “Wegańskie OREO przepis na zdrowe ciastka – 4 wersje

    1. Mąkę ryżową można zastąpić mąką pszenną razową lub owsianą – można zblendować na mąkę płatki owsiane.

  1. Nie bardzo wiem jak odmierzalas składniki? 120ml kakao ? zamieniać na gramy czy wsypujesz do miarki z ml, do odmierzania płynów?

    1. Kakao należy odmierzać w miarce do płynów. Przepis powstał na bazie zagranicznej receptury, stąd te mililitry. 🙂

Dodaj komentarz