szpinak w sosie śmietanowo-serowym

Szpinak w sosie śmietanowo-serowym – wegański i fit

Oto mój ulubiony sposób na pyszny szpinak w kremowym sosie „śmietanowo-serowym” – wystarczy 30 minut w kuchni i mamy danie, które smakiem, aromatem i wyglądem bardzo przypomina tradycyjną wersję. Tak przyrządzony szpinak podajemy z dowolnym makaronem razowym, np. fettuccine, tagliatelle czy spaghetti i posypujemy tartym parmigiano–vegano 😉 (wegański parmezan z orzechów).

 

Szpinak w sosie śmietanowo-serowym – 1 duża porcja lub 2 małe – SKŁADNIKI

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 130 ml jogurtu sojowego naturalnego, można dodać trochę mniej (używam jogurtu z Kaufland)
  • 90 ml mleka roślinnego niesłodzonego, ale naturalnie słodkiego jak ryżowe lub owsiane
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych dobrej jakości (nadają serowego smaku i aromatu)
  • 2 łyżki cebuli suszonej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/5 łyżeczki (lub trochę więcej) tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól

 

Szpinak w sosie śmietanowo-serowym – WYKONANIE

  1. Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody, np. w wirówce do sałaty.
  2. Płatki drożdżowe i cebulę blendujemy na proszek, chyba że nie zależy Wam na gładkim sosie.
  3. Następnie blendujemy razem wszystkie składniki, poza szpinakiem.
  4. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu, od razu wlewamy sos, dorzucamy szpinak i przykrywamy pokrywką. Mieszamy co jakiś czas.
  5. Szpinak dusimy przez 7–10 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  6. Podajemy od razu na razowym makaronie w towarzystwie np. pomidorków koktajlowych.

Bon appétit !

 

8 myśli na temat “Szpinak w sosie śmietanowo-serowym – wegański i fit

  1. To danie wygląda, jak szczęście na talerzu <3 Takie dania mogłabym jeść codziennie.
    Zachwycają mnie wszystkie przepisy na tym blogu., dlatego dodaję do zakładek i przepis, po przepisie będę testować! Dzięki! 😉
    Pozdrawiam.

    1. Bardzo się cieszę, że blog Ci się spodobał, mam nadzieję, że przepisy posmakują i wyjdą na zdrowie! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *