Ten deser to istne fit foodporn! Pod względem doznań smakowych idzie łeb w łeb z oryginalnym Snickersem, ale biorąc pod lupę skład, jest jego przeciwieństwem! Lekki, dietetyczny i zdrowy, a mimo to rozpływa się w ustach jak bita śmietana 48%. Wszystko dzięki specjalnemu tofu, które jest podstawą tej receptury. O tofu jedwabistym napisałam krótko przy okazji mojego innego ulubionego przepisu na bazie serka z soi (kakaowy krem z tofu).
Wegański deser snickers kusi również tym, że nie trzeba się przy nim naharować jak dziki osioł, bo wystarczy tylko zblendować ingrediencje. Nawet orzechów nie trzeba koniecznie prażyć! A jeśli komuś bardzo się nie chce, to może też odpuścić sobie warstwę trzecią i zjeść tylko 2 pierwsze.
Mało tego! Jeśli komuś jeszcze mniej się chce, albo jeszcze więcej się nie chce, to może zmiksować razem składniki warstwy pierwszej i drugiej i zrobić deser jednokolorowy, który też będzie pyszny, tylko zbierze mniej lajków na fejsie. Także, jak widzicie, przepis jest elastyczny niczym Nadia Comaneci w swoich najlepszych latach.
Wegański fit deser snickers – SKŁADNIKI
3 porcje
- 1 opakowanie (300 g) tofu jedwabistego (aksamitne, silken tofu) – bez zalewy. Ewentualnie może być też miękkie tofu (soft tofu), ale ono zawiera mniej wody i jest twardsze, więc najlepiej użyć go nieco mniej, niż podaję w przepisie i dodać trochę mleka roślinnego dla rozrzedzenia konsystencji. Tego deseru z tofu miękkim nie robiłam, ale na pewno też wyjdzie, trzeba tylko ustalić odpowiednie proporcje tofu i mleka 🙂
- 14 daktyli dobrej jakości bez pestek
- ½ łyżeczki ekstraktu wanilii lub miąższ z połowy laski wanilii
- 8 łyżek orzechów ziemnych, mogą być uprażone, będą miały obłędny aromat (instrukcja prażenia poniżej)
- 3–4 łyżki musu daktylowego wg tego przepisu (bez gotowania, wystarczy zblendować)
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 4–5 łyżek mleka roślinnego, najlepiej owsianego
- 1 łyżka jagód świeżych lub mrożonych (niekoniecznie) – dla ciemniejszego koloru górnej warstwy
- 2 większe szczypty soli (niekoniecznie)
Wegański fit deser snickers – WYKONANIE
- Żeby uprażyć orzechy, najpierw musimy nagrzać piekarnik do 180°C. Orzechy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy je przez 10 minut, aż zaczną pięknie pachnieć i zrobią się lekko brązowe. Studzimy je.
- Robimy pierwszą warstwę: połowę kostki tofu, 7 daktyli, 3 łyżki uprażonych orzechów, 1 łyżkę mleka, ½ łyżeczki ekstraktu wanilii oraz 1 szczyptę soli blendujemy razem na jak najgładszą masę. Krem przekładamy do 3 pucharków i wstawiamy do lodówki na 10–20 min.
- Robimy drugą warstwę: połowę kostki tofu, 7 daktyli, 3 łyżki uprażonych orzechów, 1 niepłaską łyżkę kakao, 1 łyżkę mleka oraz 1 szczyptę soli miksujemy razem na jak najgładszą masę. Wyjmujemy pucharki z lodówki, na pierwszej warstwie układamy pozostałe 2 łyżki uprażonych orzechów (rozdzielone na 3 desery), najlepiej przy ściankach, żeby były później widoczne i nakładamy drugą warstwę. Kremy ponownie wstawiamy do lodówki na 10–20 min.
- Warstwa trzecia: mus daktylowy, 1 łyżkę kakao, 2–3 łyżki mleka oraz ewentualnie jagody umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyjmujemy z lodówki pucharki, nakładamy ostatnią warstwę i ponownie schładzamy desery.
Bon appétit !
witam, czym mozna zastapic Tofu? nie jestem weganka, ale szukam zdrowych przepisow. ze wzgledu na tarczyce nie moge jednak spozywac Tofu. z gory dziekuje za odpowiedz
Nie mam za bardzo pomysłu na co zamienić tofu jedwabiste w tym przepisie, żeby deser miał taką samą konsystencję. Ale na moim blogu jest receptura na kakaowy krem z fasoli i może na jego bazie uda Ci się zrobić snickersa… Te przepisy są całkiem podobne. http://wegepedia.pl/wordpress/kakaowy-krem-z-fasoli/
… smakuje tak jak wygląda, jest pyszny, na pewno znowu go zrobię..
Wygląda bardzo smacznie. Wypróbuje w najbliższym czasie. Lubie takie nowości
Gdzie kupić takie tofu? Ja też nie jestem weganką. Czy w markecie jakimś dostanę? Czy tofu będzie odpowiednie dla rocznego dziecka?
Tofu jedwabiste można dostać w Carrefourze i podobno też w Auchan. Myślę, że dla rocznego dziecka miękkie tofu powinno być ok. Przy okazji bardzo polecam świetną książkę na temat prawidłowego odżywiania dzieci na wszystkich etapach rozwoju – „Zdrowe dzieciaki” doktora Joela Fuhrmana.
O dzięki za ten komentarz. Oglądałam różne filmiki na yt z dr Fuhrmanem, a nawet nie wiedziałam, że napisał książkę o żywieniu dzieci, chętnie poczytam.
Czy daktyle trzeba namoczyć przed blendowaniem (mam na myśli suszone daktyle i 2 dolne warstwy).
Daktyli nie należy moczyć, ale potrzebny będzie dość dobry blender.
Zastanawia mnie jak deser ktorego porcja ma 370kcl można nazwać fit…. Choć pyszny jest to nie jest fit…
Nie sprawdzałam kaloryczności tego deseru, ale w porównaniu z batonem Snickers, którego 100 g ma prawie 500 kcal, mój snickers został jednak odchudzony. Poza tym ma o wiele zdrowsze składniki – nawet strączki! 😉
Zdrowe to przecież nie znaczy mające jak najmniej kalorii, tylko prawdziwe jedzenie z naturalnych i wartościowych składników.
Dziękuję za ten deser i inne propozycje. Właśnie odkrywam bloga i jestem zachwycona. Uwielbiam takie szybkie, zdrowe i nieskomplikowane przepisy.
Na razie powstały wszystkie trzy warstwy i zostały liźnięte osobno – niebo w gębie. Gdy je połączę, ani chybi odniosą mnie aniołowie.