kakaowy krem z fasoli

Kakaowy krem z fasoli – szybki, pyszny, fit

Najsprytniejszy sposób na włączenie superzdrowych strączków do naszej i cudzej diety – zamaskować za pomocą kakao i upchnąć między owocami! Nawet pani Magda z blond lokami (ciekawe czy są prawdziwe…) nie domyśliłaby się co właśnie degustuje, bo fasoli w tym pysznym deserze nie czuć w ogóle.

Taki kakaowy krem z fasoli, oprócz tego, że jest wyjątkowo zdrowy i niskotłuszczowy, jest też bardzo szybki i prosty – wystarczy tylko zblendować. Idealny jako pożywne śniadanie czy lekka kolacja – może to wydać się komuś sprzeczne, ale on jest i lekki, i pożywny…

Polecam również inne moje desery ze strączków: wegański deser SNICKERS z tofukakaowy krem z tofu.

 

Kakaowy krem z fasoli – 2 porcje – SKŁADNIKI

  • 75 g ugotowanej fasoli w dowolnym kolorze, może być z puszki – użyłam odmiany jaś, którą gotowałam dzień wcześniej (bez soli), a właściwie rozgotowywałam, przez 90 minut (przed gotowaniem fasolę trzeba namoczyć na 8–12 godzin w zimnej wodzie). Jeśli wybierzemy strączki z puszki, należy je dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się części soli
  • 25 g dowolnych orzechów – możemy z nich zrezygnować, wtedy zwiększamy ilość fasoli do 100g
  • 10 daktyli bez pestek dobrej jakości, może być mniej lub więcej – dla mnie akurat nie istnieje pojęcie „zbyt słodkie” 😀
  • 160–220 ml mleka roślinnego niesłodzonego, ale naturalnie słodkiego, jak ryżowe czy owsiane – ilość w zależności od konsystencji, jaką chcemy otrzymać (u mnie 220 ml)
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego lub karobu (użyłam pół na pół)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (niekoniecznie, ale wtedy deser będzie jeszcze zdrowszy)
  • skórka otarta z ½ pomarańczy, najlepiej ekologicznej (niekoniecznie, ale warto, bo aromat jest bezcenny 😉 )
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego lub miąższ z ½ laski wanilii (niekoniecznie)

 

Kakaowy krem z fasoli – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na jak najgładszą masę – mleko dolewamy stopniowo i sprawdzamy konsystencję.

 

PROPOZYCJA PODANIA

Na dnie pucharków umieszczamy pokrojone dowolne owoce, ja użyłam truskawek. Niektóre owoce, jak banany, kiwi czy truskawki możemy pokroić w cienkie plasterki i „przykleić” do ścianek naczynia. Dodajemy krem, wierzch dekorujemy owocami, orzechami, pestkami, wiórkami kokosowymi, oprószamy kakao, karobem itp.

 

Bon appétit !

kakaowy krem z fasoli
Kakaowy krem z fasoli

7 myśli na temat “Kakaowy krem z fasoli – szybki, pyszny, fit

    1. Właśnie w kawiarniach podpatrzyłam takie desery i zrobiłam podobne, są bardzo proste w wykonaniu, każdemu wyjdą 🙂

  1. Zjedliśmy dziś na kolację. Daliśmy więcej daktyli, reszta bez zmian – świetne! W miseczce z kremem znalazło się też kiwi i truskawki. Polecam wszystkim!

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *