Wegańska zupa pomidorowa krem z pomidorów

Wegańska zupa pomidorowa – krem ze świeżych pomidorów

Ekspresowy przepis na pyszną, gęstą i rozgrzewającą wegańską zupę pomidorową z indyjską nutą. Receptura została uproszczona do granic możliwości, nie trzeba nawet obierać pomidorów ze skóry, dzięki czemu krem jest dużo bogatszy odżywczo – wcale nie traci na smaku, a zyskuje na gęstości. Wraz ze skórką w koszu ląduje mnóstwo cennych składników, m.in. błonnik i przeciwutleniacz likopen o silnym przeciwrakowym działaniu, którego w skórce jest najwięcej. Dlatego na zawsze zerwałam z recydywą ogołacania tych warzyw. 😉

To jedna z najbardziej dietetycznych zup w kulinarnej historii ludzkości, bo bez mięsa, śmietany, masła i innych kalorycznych zapychaczy. Do tego można ją zrobić na dwa sposoby i uzyskać nieco inne konsystencje.

Żeby składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach lepiej się przyswajały, wegańską zupę pomidorową najlepiej jeść posypaną orzechami lub nasionami, które są kopalnią zdrowych tłuszczów. Krem świetnie smakuje też z dodatkiem natki pietruszki, kolendry czy koperku. Możemy podawać go z wegańskimi naleśnikami pełnoziarnistymi posmarowanymi dowolną pastą, np. z groszku, z razowym makaronem zwierzaki, literki, makaronem w kształcie ryżu lub ryżem. 🙂

 

Wegańska zupa pomidorowa krem – SKŁADNIKI

  • 1,5 kg świeżych pomidorów lima lub innych słodkich pomidorów
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1 średnia marchewka (niekoniecznie)
  • 1 kubek lub więcej mleka owsianego lub ryżowego niesłodzonego (są naturalnie lekko słodkie) – ilość w zależności od konsystencji, jaka nam odpowiada
  • 1–2 łyżki syropu klonowego, ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka garam masala lub curry. Ewentualnie zioła prowansalskie lub bazylia (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki lub więcej chili w proszku lub kawałek świeżej chili (niekoniecznie)
  • 1–2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – nadają serowego aromatu (niekoniecznie)

 

Wegańska zupa pomidorowa krem – WYKONANIE

SPOSÓB 1 – mój ulubiony, najprostszy

  1. Pomidory, cebulę oraz świeżą chili kroimy, wrzucamy do blendera, wlewamy kubek mleka i miksujemy do uzyskania jak najgładszej konsystencji.
  2. Płyn przelewamy do garnka, dodajemy pieprz oraz garam masala (najlepiej najpierw dodać mniej, a potem ewentualnie bardziej doprawić) i zagotowujemy na średnim ogniu.
  3. Zmniejszamy lekko ogień i gotujemy przez 20–30 min. Na początku na powierzchni zupy pojawi się gęsta piana, która z czasem całkowicie opadnie.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy syrop klonowy, sól i jeśli potrzeba inne przyprawy.

SPOSÓB 2

  1. Pomidory, cebulę i świeżą chili kroimy, wrzucamy do garnka, wlewamy kubek mleka, dodajemy garam masala i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu.
  2. Zmniejszamy lekko ogień i gotujemy przez 30 min.
  3. Jeśli mamy blender ze szklanym kielichem, wlewamy do niego gorącą zupę i miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolewamy więcej gorącego mleka. Dodajemy pozostałe składniki i znowu zagotowujemy.
  4. W przypadku blendera z plastikowym kielichem, studzimy zupę, następnie miksujemy ją na gładki krem, dodajemy pozostałe składniki i ponownie zagotowujemy.

Bon appétit !

 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis i nie chcesz, żeby ominęły Cię nowe receptury na zdrowe pyszności, możesz polubić mój fanpage. 🙂

Źródła: pomysł na podanie zupy znalazłam tutaj.

 

Jedna myśl na temat “Wegańska zupa pomidorowa – krem ze świeżych pomidorów

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *