Tajskie curry warzywne z ananasem i cukinią - przepis fit

Tajskie CURRY warzywne z ananasem i cukinią – przepis fit

To pyszne, niskotłuszczowe danie powstało zgodnie z ideą „a whole-food, plant-based diet”, dlatego zamiast tłustego i wysokoprzetworzonego mleka kokosowego występują w nim zblendowane wiórki kokosowe. Słodko-kwaśne tajskie curry warzywne to coś dla prawdziwych fanów ognia w gębie. Pasty curry są różne, najczęściej jednak piekielnie ostre, ale na szczęście słodki smak ananasa łagodzi nieco cierpienie.

Tutajtutaj dr Greger z NutritionFacts.org wyjaśnia (po angielsku), czy mleko kokosowe (i przy okazji olej kokosowy) jest zdrowe, czy nie. Bardzo polecam obejrzeć! 🙂

 

Tajskie curry warzywne z ananasem – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 1 średnia cebula czerwona
  • pół małej papryki czerwonej
  • pół małej papryki żółtej
  • pół małej cukinii
  • pół małego świeżego ananasa
  • ½ puszki kiełków fasoli mung
  • 25 g (2 łyżki) czerwonej pasty curry – może być trochę mniej
  • 25 g (5 łyżek) wiórków kokosowych – można dodać mniej
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 150–200 ml mleka owsianego niesłodzonego
  • mały kawałek (ze 3 cm) świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • liście i łodyżki świeżej kolendry

Soli nie dodaję, ponieważ pasta curry jest słona.

 

Tajskie curry warzywne z ananasem – WYKONANIE

  1. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy kilka łyżek bulionu lub wody, dodajemy pastę curry, kurkumę oraz starty imbir, łączymy wszystko dokładnie i zagotowujemy.
  2. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w słupki papryki oraz pokrojonego ananasa. Mieszamy, dodajemy 100 ml bulionu i dusimy wszystko pod przykryciem przez kilka minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut podlewając resztą bulionu.
  3. W międzyczasie blendujemy na mąkę wiórki kokosowe. Dodajemy do nich mleko owsiane oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko bardzo dokładnie blendujemy.
  4. Kokosowy płyn wlewamy na patelnię (możemy wcześniej zmieszać go z 2 łyżkami sosu z patelni, żeby mleko się nie zwarzyło), wrzucamy pokrojoną w słupki cukinię ze skórką i gotujemy wszystko do miękkości.
  5. Wyłączamy ogień, dodajemy odcedzone kiełki fasoli, mieszamy, porcje przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną kolendrą.

Podajemy np. z ryżem lub kaszą.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Tajskie CURRY warzywne z ananasem i cukinią – przepis fit

Dodaj komentarz