Wielbiciele gotowania mogą nie polubić tego przepisu, bo nie wymaga on stania przy garach, a jedynie odpalenia blendera (chociaż oczywiście danie można podgrzać). Na pocieszenie napiszę, że poniższy 5-minutowy sos pomidorowy do makaronu jest przepyszny i robi takie wrażenie, jakbyśmy 3 godziny garbili się pod okapem. W dodatku pasuje też do lazanii i innych zapiekanek oraz do pizzy pod wegański ser i warzywa. Swój ciemniejszy kolor zawdzięcza suszonym pomidorom oraz daktylom.
Polecam również inny szybki sos bez gotowania – wegański sos serowy do makaronu.
Sos pomidorowy do makaronu, pizzy – SKŁADNIKI
3–5 porcji
- 450 g świeżych pomidorów
- ½ kubka pomidorów suszonych (nie w oleju)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść świeżych liści bazylii
- ½ łyżki cebuli suszonej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- 1–2 ząbki czosnku
- 2–4 daktyle (ewentualnie 1–3 łyżeczki ksylitolu lub cukru)
- 1 łyżeczka lub więcej oregano lub ziół prowansalskich
- pieprz
Soli już nie dodaję ponieważ suszone pomidory są bardzo słone.
Sos pomidorowy do pizzy, makaronu – WYKONANIE
Wszystkie składniki w miarę dokładnie blendujemy.
Podajemy np. z gorącym makaronem pełnoziarnistym.
Bon appétit !
Zapowiada sie super!
Uwielbiam takie szybkie i smaczne dania. Chętnie spróbuję 🙂
Ciekawe i bardzo kreatywne 🙂 Raczej nie podałam bym go na zimno ale chętnie spróbuje jako sos do pizzy czy zapiekanki. Myślisz, że można to jeszcze uprościć wykorzystując pomidory z puszki ?
Ten sos nie musi być podawany tylko na zimno, można go podgrzać. Myślę, że pomidory z puszki też się sprawdzą.
Idę robić, napiszę czy OK 🙂
Faktycznie szybki w przygotowaniu, obiad w 10 min, przygotowuje się tyle ile gotuje się makaron. W smaku super. Przepis dla mających mała czasu i dla tych leniwych.
Cieszę się, że smakowało! Polecam również inne moje przepisy na błyskawiczne sosy, np. jeden z moich ulubionych: http://wegepedia.pl/sos-paprykowo-pomidorowy-z-orzechami