smażone pieczarki z cukinią

Smażone pieczarki z cukinią po koreańsku + mukbang

Mukbang to nie egzotyczna potrawa czy przyprawa, ale dziwne nowe zjawisko, które nieśmiało dociera do nas z Korei Południowej. Ten rodzaj „food porn” polega na objadaniu się przed kamerą i równoczesnym mówieniu (oczywiście z pełnymi ustami) co ślina na język przyniesie, najczęściej „o życiu”.

To nie jest zajęcie dla dam, które ledwie skubią i trzymają się zasad bon tonu z programów telewizyjnych prezydentowej Kwaśniewskiej, która nauczała jak z klasą raczyć się bezą. W tym fachu, żeby zarobić, trzeba pozbyć się oporów przed wpychaniem do ust nieprzyzwoitych porcji, siorbaniem, mlaskaniem, ogłuszającym chrupaniem czy wciąganiem metrowych makaronów. W cenie jest ocieranie potu z twarzy i wycieranie kapiącego nosa, okrzyki zachwytu smakiem oraz dyszenie z powodu gorąca lub piekielnej ostrości potraw. Im większa nadekspresja, tym szybciej przybywa śliniących się na klawiaturę fanów. Żeby więc dobrze wypaść, najlepiej rozpoczynać transmisje na czczo.

Jedną z największych wyjazdaczek w tej dyscyplinie jest weganka Mommy Tang, autorka poniższej prostej receptury. W jej filmiku możecie zobaczyć jak przyrządza to pyszne danie, a następnie wszystko profesjonalnie pochłania. Mommy przeżuwa bardzo przekonująco, dlatego szybko zdecydowałam, że smażone pieczarki z cukinią w sosie sojowo-klonowym pojawią się zaraz na moim talerzu!

 

Smażone pieczarki z cukinią – 1 lub 2 porcje – SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie pieczarek lub innych grzybów (400–500 g)
  • ½ cukinii – użyłam po ¼ zielonej i żółtej
  • cebulka dymka – biała i zielona część, ilość według uznania
  • 2–4 łyżki sosu sojowego
  • 2–3 łyżki (lub więcej) syropu klonowego
  • 1–2 łyżki cebuli suszonej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony
  • pieprz
  • biały sezam

DODATKI

 

Smażone pieczarki z cukinią
Smażone pieczarki z cukinią – główne składniki

Smażone pieczarki z cukinią – WYKONANIE

  1. Grzyby kroimy na połówki, a jeśli są duże, na ćwiartki. Cukinię kroimy wzdłuż na połowę, a potem na półplasterki lub ćwierćplasterki. Dymkę kroimy ukośnie na większe kawałki.
  2. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy grzyby. Jeśli trzeba dolewamy więcej wody. Pieczarki mieszamy od czasu do czasu. Po kilku minutach wlewamy sos sojowy i syrop klonowy, dodajemy cebulę suszoną, czosnek oraz pieprz. Próbujemy i jeśli czegoś brak, dorzucamy więcej przypraw. Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy cukinię i płatki drożdżowe. Pokrojoną dymkę możemy wrzucić już po wyłączeniu ognia lub podsmażyć z resztą dania przez ostatnie 30–60 sekund.
  3. Warzywa podajemy z ryżem, polane sosem sriracha lub chili i posypane nasionami sezamu.

 

Bon appétit !

Wegańskie mukbang


 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *