Żaden inny przepis nie dorówna smakiem tradycyjnemu falafelowi porządnie nasiąkniętemu olejem, zwłaszcza starym i spalonym, który nadaje kotletom z ciecierzycy wyjątkowego, wielkomiejskiego charakteru. Jednak poniższa piekarnikowa wariacja jest prawie równie wspaniała! A ponieważ jest to wersja fit, nie będzie nam się po niej odbijało przez pół dnia i nie będziemy musieli lecieć po posiłku do apteki po specyfik na zgagę. 😉
Falafele z ciecierzycy z puszki według tego przepisu są pyszne, delikatne i miękkie, wprost rozpływają się w ustach! Do tego robi się je bardzo szybko i prosto. Najbardziej smakują mi zanurzone w najlepszym domowym sosie BBQ bez gotowania.
Falafele z ciecierzycy z puszki – SKŁADNIKI
ok. 15 kotlecików
- 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (480 g) – bez zalewy. Może być ugotowana w domu
- 1 łyżka cebuli suszonej w proszku
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 4 łyżki bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki
- 3 łyżki bardzo drobno poszatkowanych liści kolendry
- 3 łyżeczki ksylitolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie)
- 1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- ½–1 łyżeczki soli jodowanej
- pieprz
Zamiast kuminu i nasion kolendry możemy użyć kupnej mieszanki przypraw do falafeli.
DO OBTOCZENIA
- kilka łyżek domowej bułki tartej razowej
- ½–¾ łyżeczki papryki słodkiej
Falafele z ciecierzycy z puszki – WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Ciecierzycę możemy zmiksować w blenderze na jak najgładszą masę, ale najlepiej zmielić ją w maszynce do mielenia.
- Zblendowaną cieciorkę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką, a następnie ręką. Próbujemy, czy masa jest odpowiednio doprawiona, jeśli potrzeba dodajemy więcej przypraw.
- W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą ze słodką papryką.
- Z masy cieciorkowej formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy je w bułce tartej i rozpłaszczamy na małe kotlety o średnicy 4–5 cm.
- Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15–20 minut w zależności od wielkości falafeli.
- Podajemy na gorąco, ale na zimno również są pyszne.
Bon appétit !
Źródło: Falafele z ciecierzycy z puszki
Zajebiste 🙂
I wersja dla biednych 🙂
Zaiste!
Ja bym dołożyła trochę tłuszczu – np masła klarowanego – smaczniej się upiecze, ale po samym przepisie wnoszę, że nawet bez tego jest bomba 🙂
Masło jest niezdrowe, smażenie na tłuszczu również, dlatego ten przepis pomija jedno i drugie. To jest wersja pysznych, ale i zdrowych falafeli 😉
Zwykłe masło z kostki najzdrowsze może nie jest, za to klarowne wprost przeciwnie. A jakiego smaku dodaje
Czy można zastąpić cicierzycę z puszki zwykłą?
Tak, może być ciecierzyca ugotowana w domu.
Uwielbiam kuchnię warzywną, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis. Zapowiada się obiecująco 🙂
Życzę smacznego i polecam również inne moje zdrowe przepisy 🙂
Dzięki! Zapisuję przepis do wypróbowania!
Piekłam kiedyś podobne, ale z nieco innym składem i były pyszne 🙂
Wygląda fantastycznie, chętnie skorzystam z przepisu.
o jaaaa…. cóż to za blog wpadł w moje oko! tyle cudownych vege przepisów i jeszcze w dodatku zaczynam od falafla. Uwielbiam falafle!
Ja też je uwielbiam, dlatego już niedługo wrzucę na bloga przepisy na kolejne co najmniej dwa warianty 😉 Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość 😀
Robiłam wczoraj, a raczej produkowałam 😉 Poszło sporo do zamrażarki. Robię pół na pół z kaszą jaglaną 🙂
Poczęstowałem znajomych. Byli zachwyceni!!!
Witam, właśnie zrobiłam falafele wg przepisu, no może nie do końca, gdyż nie dodałam płatków drożdżowych . Smakowo – rewelacja! Niestety były bardzo suche. Ponieważ miałam pomidorowa zupę krem, wykorzystałam je zamiast grzanek. Razem- pycha.
Może zbyt długo się piekły? Mnie nigdy nie wyszły suche.
A czy można je mrozić?
Nie wiem, nigdy ich nie mroziłam.
Co zamiast bułki tartej?
Można całkiem zrezygnować z panierowania albo obtoczyć np. tylko w sezamie, albo np. w mieszance mąki kukurydzianej z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi i sezamem.