Już prościej, szybciej i bardziej fit chyba się nie da… Trudno o drugie tak smakowite, ekspresowe i jednocześnie tak zdrowe ciasto! Wegańskie, bez dodatku cukru i tłuszczu, może być bezglutenowe, w dodatku tylko 5-składnikowe. Ale wbrew pozorom ten specjał nie jest dla wszystkich. Według Stendhala: „Only great minds can afford a simple style”. 😉
Ciasto owsiane fit z owocami – SKŁADNIKI
6 porcji, na formę o średnicy ok. 20 cm
- 155 g daktyli dobrej jakości bez pestek
- 170 g mąki owsianej (może być bezglutenowa) – najlepiej zmielić na mąkę płatki owsiane górskie
- 245 g wody
- 20 g soku z cytryny
- 1–1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z jednej laski wanilii (niekoniecznie)
Ciasto owsiane fit z owocami – WYKONANIE
To ciasto może zaliczyć klapę, jeśli nie zrobimy wszystkiego w odpowiedniej kolejności, w miarę szybko i nawet trochę niedokładnie. Chodzi o to, żeby miksować wodę z daktylami dość krótko, ale skutecznie i od razu połączyć tę masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Jeśli zblendujemy daktyle z wodą i odstawimy mus na kilka–kilkanaście minut, owoce wchłoną całą ciecz, z musu zrobi się galareta, a wtedy z ciasta na pewno wyjdzie zakalec.
- Mąkę dokładnie mieszamy z sodą.
- Daktyle, wodę, sok z cytryny i wanilię blendujemy, ale nie za długo – używam blendera o dużej mocy i miksuję może ze 30–40 sekund. Mus nie musi być zupełnie gładki. Od razu łączymy go z mąką, ale mieszamy dość krótko. Nadgorliwość może skutkować zakalcem.
- Masę wlewamy do formy (używam silikonowej) i pieczemy przez ok. 35 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Ciasto podajemy z kremem snickers, migdałowym lub wegańską nutellą z daktyli oraz dowolnymi owocami – poza sezonem możemy użyć owoców rozmrożonych. Na zdjęciach widać rozmrożoną czarną porzeczkę, która idealnie pasuje do smarowidła snickers!
Krem snickers – SKŁADNIKI i WYKONANIE
- ¾ kubka orzechów ziemnych (lub migdałów)
- 12 daktyli dobrej jakości bez pestek
- ½ kubka (lub trochę mniej/więcej) wody lub mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane
- 2 łyżki kakao lub karobu – u mnie pół na pół
- szczypta soli (niekoniecznie)
Orzechy blendujemy na mąkę, a jeszcze lepiej na masło. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na jak najgładszą masę. Wodę dolewamy stopniowo i sprawdzamy czy konsystencja kremu nam odpowiada.
Bon appétit !
Oryginalny przepis: Healthy Vanilla Cake
O kurde, ale proste! I musi być pyszne! Zapisuje 🙂
Tylko kilka składników, a taka petarda. 🙂 Krem będzie też idealny na kanapki i do wyjadania z miski. 😉
Czy da radę przekroić ciasto i przełożyć tym kremem?
Myślę, że nie bardzo, bo ciasto jest na to zbyt cienkie i delikatne. Krem zdecydowanie lepiej pasuje na górę. 🙂
dam radę zrobić blenderem ręcznym czy musi być jakiś extra sprzęt?
Według mnie tutaj sprawdzi się tylko blender kielichowy.
Jaki rozmiar foremki? 🙂 zawsze mi tego brakuje.. te okrągłe często wyglądają na większe na zdjęciach niż w realu są.. 😉
Polecam użyć formy o średnicy 20 cm lub małej keksówki. To ciasto faktycznie duże nie wychodzi.:))
Świetne i proste!