Wegański sos rybny - szybki, domowy sos bezrybny

Wegański sos rybny – szybki, domowy sos bezrybny

Podobno niektórzy jedzą tak dużo czerwonego mięsa, że ryby to już dla nich warzywa. Z kolei weganie tak bardzo lubią ryby, że ich wcale nie jedzą, a do produkcji domowego sosu rybnego używają glonów. Sosem tym doprawiają pad thai z tofu i inne azjatyckie dania w wersji roślinnej. Przepis jest prosty jak wodorosty, inspirowany m.in. recepturą z bloga Jadłonomia.

Wegański „sos rybny” – SKŁADNIKI

  • 2 płaty glonów nori (takich do sushi)
  • 200 g wody
  • 50 g sosu sojowego (może być bezglutenowy)
  • 1–2 łyżeczki ksylitolu, syropu klonowego lub cukru
  • ½–¾ łyżeczki miso (niekoniecznie)

Wegański „sos rybny” – WYKONANIE

  1. W rondlu umieszczamy pokruszone nori oraz wodę (można zblendować glony z wodą), zagotowujemy mieszając, gotujemy ze 2 minuty, wyłączamy ogień i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
  2. Płyn przecedzamy przez dość gęste sitko.
  3. Mieszamy z sosem sojowy i ksylitolem lub syropem klonowym.
  4. Jeśli dodajemy miso, to najlepiej sos na koniec zblendować.

Sos bezrybny przechowujemy w lodówce lub porcjujemy i zamrażamy.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Wegański sos rybny – szybki, domowy sos bezrybny

Dodaj komentarz