Curry z ciecierzycą i papryką - fit, bez mleka kokosowego

Curry z ciecierzycą i papryką – fit, bez mleka kokosowego, wegańskie

Prosty i szybki przepis na pyszne, dietetyczne curry z ciecierzycą i papryką w wersji nie tylko bez mięsa, ale i bez koszmarnie tłustego mleka kokosowego z puszki, pełnego tłuszczów nasyconych. Mimo że jest to wersja fit, sos jest bardzo gęsty i kremowy.

 

Fit curry z ciecierzycą i papryką – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 2 papryki czerwone
  • ok. 270 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

SOS

  • 300 ml mleka owsianego (może być bezglutenowe)*
  • 1 łyżka curry w proszku (nie pasty curry), sambar masala lub garam masala
  • 30 g nerkowców
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych – nadają smaku umami i zagęszczają
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ¼ łyżeczki chili (niekoniecznie)

*Polecam to z Kauflandu (najtańsze) lub Lidla.

 

Fit curry z ciecierzycą i papryką – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się ona zagotuje wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę i „smażymy” przez kilka-kilkanaście minut, aż papryka nieco zmięknie.
  2. Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Na patelnię dodajemy cieciorkę, wlewamy sos i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  4. Na koniec danie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Wegańskie curry podajemy z brązowym ryżem lub kaszą, posypane kolendrą lub natką pietruszki.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Curry z ciecierzycą i papryką – fit, bez mleka kokosowego, wegańskie

Dodaj komentarz