Banany w karmelu smażone bez tłuszczu

Banany w karmelu smażone bez tłuszczu

Karmelizowane banany smażone na patelni bez dodatku masła czy oleju to najprostszy, 5-minutowy fit deser, który sprawdzi się również jako lekkie bananowe śniadanie.

Smażone banany w karmelu – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 1 średnio dojrzały banan – bardzo dojrzałe owoce nie nadają się, bo mogą rozpaść się na patelni
  • 2 łyżeczki cukru brązowego, można dodać więcej

Smażone banany w karmelu – WYKONANIE

  1. Obranego banana kroimy wzdłuż i każdą połówkę od strony cięcia (płaską) posypujemy 1 łyżeczką cukru. 
  2. Dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej banany stroną posypaną cukrem. Smażymy przez kilka minut – cukier całkowicie się roztopi i zacznie bulgotać. Uważajmy, żeby ogień nie był zbyt duży, bo inaczej cukier może się przypalić.
  3. Połówek banana z drugiej strony nie trzeba już smażyć lub ewentualnie bardzo krótko.

Karmelizowane banany podajemy np. ze świeżymi lub rozmrożonymi malinami oraz podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i sezamem. Chociaż najlepiej smakują pożerane prosto z patelni…

Smacznego !

2 myśli na temat “Banany w karmelu smażone bez tłuszczu

Dodaj komentarz