Zupa szpinakowa z ziemniakami i pieczarkami

Zupa szpinakowa z ziemniakami i pieczarkami

Koleżanka, fanka sklepowej mrożonej Zupy królewskiej, poprosiła mnie o zweganizowanie i udomowienie tego dania. Oto więc łatwy przepis na pyszną zupę z mrożonego szpinaku zabieloną śmietaną z nerkowców.

Wegańska zupa szpinakowa – SKŁADNIKI

5 porcji

  • ok. 250 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
  • 250 g pieczarek
  • ok. 450 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula biała
  • 1–2 laski selera naciowego
  • co najmniej 3 ząbki czosnku
  • ok. 1,2 litra bulionu warzywnego lub bulionu z resztek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, sporo pieprzu, gałka muszkatołowa, chili
  • śmietana z nerkowców

Wegańska zupa szpinakowa WYKONANIE

  1. Do gara wrzucamy: szpinak, pokrojone pieczarki, ziemniaki, marchewki, cebulę, seler naciowy i zmiażdżony w prasce czosnek. Wlewamy bulion i dodajemy sos sojowy oraz wszystkie przyprawy poza solą.
  2. Garnek przykrywamy, zupę zagotowujemy i na małym ogniu pichcimy przez 20 minut.
  3. Dodajemy śmietanę z nerkowców oraz sól i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz