Koleżanka, fanka sklepowej mrożonej Zupy królewskiej, poprosiła mnie o zweganizowanie i udomowienie tego dania. Oto więc łatwy przepis na pyszną zupę z mrożonego szpinaku zabieloną śmietaną z nerkowców.
Wegańska zupa szpinakowa – SKŁADNIKI
5 porcji
- ok. 250 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego
- 250 g pieczarek
- ok. 450 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 duża cebula biała
- 1–2 laski selera naciowego
- co najmniej 3 ząbki czosnku
- ok. 1,2 litra bulionu warzywnego lub bulionu z resztek
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, sporo pieprzu, gałka muszkatołowa, chili
- śmietana z nerkowców
Wegańska zupa szpinakowa – WYKONANIE
- Do gara wrzucamy: szpinak, pokrojone pieczarki, ziemniaki, marchewki, cebulę, seler naciowy i zmiażdżony w prasce czosnek. Wlewamy bulion i dodajemy sos sojowy oraz wszystkie przyprawy poza solą.
- Garnek przykrywamy, zupę zagotowujemy i na małym ogniu pichcimy przez 20 minut.
- Dodajemy śmietanę z nerkowców oraz sól i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Smacznego !