Fit paluchy / paluszki drożdżowe pełnoziarniste

Fit paluchy / paluszki drożdżowe pełnoziarniste

Łatwy przepis na domowe paluchy drożdżowe, pszenno-gryczane z suszonymi pomidorami i ziołami. Podobne do włoskich, imprezowych paluszków grissini, ale dietetyczne – pełnoziarniste i bez oleju. Pasują do zup i sałatek, świetnie smakują też z dipami, hummusem, hummusem z pieczoną papryką czy pastą z orzechów włoskich. Paluchy można dowolnie doprawiać, poniżej moja ulubiona mieszanka smaków.

Paluszki / paluchy drożdżowe – SKŁADNIKI

ok. 20 fit paluchów

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, najlepiej orkiszowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 opakowanie (15 g) suszonych pomidorów z czosnkiem, u mnie Kamis
  • 1 łyżka cukru
  • ½–1 łyżeczka soli jodowanej
  • 1–2 łyżeczki cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki całych nasion kminku
  • 4 g drożdży suszonych
  • 280–300 g (ml) ciepłej wody

Posypka na wierzch:

  • ¾ łyżki maku
  • ¾ łyżki białego sezamu
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu (niekoniecznie)

Paluszki / paluchy chlebowe – WYKONANIE

  1. Do dużej miski wsypujemy: obie mąki, suszone pomidory, cukier, sól, cebulę, zioła prowansalskie oraz kminek i mieszamy dokładnie.
  2. Dodajemy drożdże i mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy najpierw łyżką, a następnie ciasto krótko zagniatamy ręcznie (w misce).
  3. Miskę przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.
  4. Składniki posypki mieszamy w osobnej miseczce i odstawiamy.
  5. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatamy. Kroimy na 4 części i każdą rozpłaszczamy dłonią na grubość ok. 1,5 cm. Następnie wzdłuż dłuższego boku odcinamy nożem dość cienkie, podłużne kawałki. Każdy „pasek” kładziemy na stolnicy posypanej posypką i rolujemy na grubość ok. 1 cm. Czynność powtarzamy z każdym kawałkiem ciasta: stolnicę posypujemy posypką i rolujemy.
  6. Przyszłe paluszki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180–200°C na 15–20 minut.

Paluchy studzimy na kratce. Najlepiej smakują tuż po przestudzeniu.

Smacznego !

Dodaj komentarz