Prosty przepis na tanie danie z jednego gara. Lekka, bardzo aromatyczna zupa pieczarkowa z ziemniakami i marchewką, zabielona fit „śmietaną” z nerkowców. Łatwa (bez bulionu, bez podsmażania składników) i zdrowa – bez masła i bez śmietany z laktozą.
Wegańska zupa pieczarkowa – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 500 g pieczarek
- ok. 500 g ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 2–3 liście laurowe
- 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- ok. 1 litr wody
- sól jodowana, sporo pieprzu
- sok z cytryny, ilość wg uznania
- 2–3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
Wegańska śmietana
- 30–40 g nerkowców
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 200 ml (g) wody
Wegańska zupa pieczarkowa – WYKONANIE
- Do dużego gara wrzucamy: kapelusze pieczarek pokrojone w cienkie plasterki + posiekane trzonki, ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki pokrojone w półplasterki, posiekaną cebulę i seler naciowy, rozdrobniony czosnek, liście laurowe, sos sojowy, kurkumę i pieprz.
- Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Składniki śmietany blendujemy na gładko, wlewamy do zupy i gotujemy z 5 minut.
- Dodajemy sok z cytryny i koperek, na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego !