Szybki chleb gryczany na sodzie, bezglutenowy, najłatwiejszy

Szybki chleb gryczany na sodzie, bezglutenowy, najłatwiejszy

Najłatwiejszy przepis na domowy chleb gryczany, ekspresowy i kryzysowy, który robi się jak ciasto – bez drożdży i bez zakwasu. Wystarczy tylko wymieszać 4 składniki, przełożyć do foremki i upiec. Chleb bardzo dobrze wyrasta, chociaż – jak wszystkie chleby sodowe – nie może się pochwalić wielkimi dziurkami, ma za to mnóstwo małych! 😉 Jest naprawdę smakowity, delikatny, lekko słodki, mięsisty i świetnie się go kroi.

Bezglutenowy chleb gryczany na sodzie – SKŁADNIKI

keksówka o wymiarach 24 x 11 cm

  • 500 g mąki gryczanej drobno zmielonej
  • 500 g (ml) soku z jabłek lub 250 g soku i 250 g wody
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka całych nasion kminku + trochę na wierzch (niekoniecznie)
  • ½–1 łyżeczka soli 

Uwaga: soku z jabłek w chlebie właściwie nie czuć. Jest on potrzebny do przereagowania z sodą, a przy okazji dodaje lekkiej słodyczy i nieco maskuje gryczany posmak.

Bezglutenowy chleb gryczany na sodzie – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę gryczaną, sodę, kminek i sól.
  3. Dodajemy sok jabłkowy lub sok z wodą i łączymy wszystko łyżką.
  4. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 50 min.

Rada: aby chleb był wyższy, na dno piekarnika należy wstawić szerokie naczynie z ok. 200 ml wrzątku. Para wodna zapobiegnie zbyt szybkiemu uformowaniu się skórki, dzięki czemu chleb bardziej wyrośnie. Bochenki najlepiej wtedy piec na kratce (ruszcie), co zapewni lepszy obieg pary.

Smacznego !

8 myśli na temat “Szybki chleb gryczany na sodzie, bezglutenowy, najłatwiejszy

    1. witaj, czytałaś cały przepis? Autorka tłumaczy przecież do czego jest potrzebny właśnie sok z jabłek:)

    2. Ten chleb według mnie najsmaczniejszy jest na soku z jabłek, ale robiłam go też na occie. Należy wtedy użyć ok. 30-40 g octu balsamicznego czy ryżowego i dopełnić wodą, tak aby płynu było w sumie 500 g (ml). Dla smaku warto dodać też 1 łyżkę cukru albo ksylitolu.

  1. Tak się zastanawiam, skoro wyszedł na gryczanej, to czy wyszedłby dajmy na to na owsianej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, ogółem innej bezglutenowej?

    1. No właśnie niekoniecznie. 😉 Te mąki mają jednak różne właściwości piekarnicze. Dobrze to widać np. na przykładzie naleśników – z mąki gryczanej czy cieciorkowej wychodzą świetne, a z jaglanej już nie bardzo… Z kukurydzianej najlepiej zrobić tortille. Nie piekłam chlebów ze wszystkich wymienionych przez Ciebie mąk, ale może być różnie… W każdym razie, jeśli wypróbujesz ten przepis z innymi mąkami, to bardzo chętnie się dowiem, czy i co wyszło. 🙂

Dodaj komentarz