Shepherd’s pie oraz cottage pie to angielskie zapiekanki – pasterska i wiejska, tradycyjnie składające się z mielonego mięsa zapieczonego pod grubą warstwą puree ziemniaczanego. Moja roślinna i dużo zdrowsza wersja pod tłuczonymi pyrami skrywa smakowicie doprawiony farsz (czy też potrawkę) strączkowo-pieczarkowy.
Wegańska zapiekanka pasterska / wiejska – SKŁADNIKI
forma o wymiarach minimum 19 x 29 cm
6 porcji
- 2 duże cebule czerwone
- 500 g pieczarek
- 1 bardzo duża marchew
- 250 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 5–8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- ok. 250 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej, z puszki lub ugotowanej w domu
- 100 g groszku zielonego, z puszki lub mrożonego
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (niekoniecznie)
- 4–5 łyżek koncentratu pomidorowego
- sól, dużo pieprzu
Soczewicę oraz groszek z puszki należy odcedzić, przepłukać pod kranem i pozostawić na sicie przez 10 minut do odsączenia.
Puree ziemniaczane na wierzch
- min. 1 kg mączystych ziemniaków (do pieczenia)
- 100 ml (g) mleka / napoju owsianego
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, pieprz biały / czarny, gałka muszkatołowa
Wegańska zapiekanka pasterska / wiejska – WYKONANIE
- Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy z 3 łyżki wody, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż lekko się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Dorzucamy starte na dużych oczkach pieczarki (ze skórką) oraz marchew i smażymy (bez dolewania wody), aż warzywa zmiękną, a część płynu odparuje.
- Wlewamy 250 ml wody, dodajemy liście laurowe, zmiażdżony w prasce czosnek, paprykę, tymianek, soczewicę oraz groszek i gotujemy przez ok. 15 minut.
- Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą.
- Potrawkę posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
- Farsz przekładamy do formy żaroodpornej i odstawiamy.
- Puree. Nieobrane ziemniaki kroimy na ćwiartki i gotujemy na parze do miękkości. Następnie lekko studzimy i obieramy. (Ziemniaki można też obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić i nieco przestudzić.)
- Pyry miażdżymy (najlepiej w prasce do ziemniaków), dodajemy mleko, płatki drożdżowe oraz przyprawy i ugniatamy tłuczkiem do połączenia składników.
- Gładkie puree przekładamy łyżką na farsz, delikatnie rozprowadzamy na boki i widelcem lub łyżką rysujemy dowolne wzorki.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 minut, aż wierzch puree się przyrumieni.
Jeśli część zapiekanki zostanie na drugi dzień, wystarczy podgrzać ją w piekarniku i kolejny obiad gotowy!
Smacznego !