Trufle mocy – pyszne, zdrowe, łatwe i piękne niczym wedlowskie, ręcznie robione praliny (no prawie…). W mojej wersji są to wegańskie trufle z daktyli o obniżonej zawartości tłuszczu – część orzechów zastąpiłam płatkami owsianymi, a zamiast kakao możemy użyć karobu. W smaku w ogóle nie czuć, że kulki zostały odchudzone, przez co tak samo trudno zostawić coś na później.
Trufle są niesamowicie sycące, idealne jako szybka przekąska w domu lub na wynos. Polecam również przepis na inne pożywne i dietetyczne kulki, tym razem nawet tylko 3-składnikowe, pyszne na surowo i po upieczeniu – słodkie kulki z ciecierzycy i orzechów.
Wegańskie trufle z daktyli i orzechów – SKŁADNIKI
17–20 trufli
- 1 kubek daktyli dobrej jakości bez pestek
- 75 ml mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie lekko słodkiego jak np. owsiane (lub ewentualnie woda)
- 1/2 kubka dowolnych orzechów – ziemnych, laskowych, nerkowców, migdałów… lub mieszanka
- 2/3 kubka (lub trochę więcej) płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
- 2 łyżki karobu lub kakao odtłuszczonego + trochę do obtoczenia – używam karobu, bo zawiera o wiele mniej tłuszczu
- 2 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
- 2–4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej, najlepiej z pomarańczy ekologicznej (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
Wegańskie trufle z daktyli i orzechów – WYKONANIE
- Mleko miksujemy ze skórką pomarańczową, następnie dodajemy do niego daktyle i ponownie blendujemy, nie musi to być gładka masa.
- Orzechy, płatki owsiane oraz wiórki kokosowe miksujemy (każde osobno) na proszek, jeśli nie zblendujemy wszystkiego dokładnie i pozostaną małe kawałki, też będzie ok.
- Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i mieszamy łyżką (najlepiej jakąś masywną, np. drewnianą), następnie możemy jeszcze powyrabiać ciasto ręcznie. Masa powinna wyjść bardzo klejąca i zwarta, więc mieszanie łatwe nie będzie. Jeśli mieszanka wyda się zbyt rzadka, można dodać więcej zmiksowanych płatków owsianych.
- Łyżką nabieramy porcje wielkości orzecha włoskiego, dłońmi formujemy kulki i obtaczamy je w karobie lub kakao (proszek najlepiej wsypać do małej miseczki).
- Trufle chłodzimy w lodówce przez 20 minut.
Bon appétit !