Pieczone, wegańskie pulpety z koperkiem a la drobiowe w szybkim sosie pomidorowym z passaty. Danie pyszne i dietetyczne, podajemy je np. z ziemniakami, brązowym ryżem lub kaszą.
Poniższy przepis zawiera sporo płatków drożdżowych nieaktywnych – nie bójcie się ich używać, bo to naturalny, zdrowy i bardzo skuteczny wzmacniacz smaku! Wszystkożercy do wszystkiego dodają masło, śmietanę i ser, a ich wegańskim odpowiednikiem są właśnie płatki drożdżowe, świetne źródło smaku umami.
SKŁADNIKI
Wegańskie pulpety a la drobiowe
ok. 14 klopsów
- 1 puszka białej fasoli
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
- ½ dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2–3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (bez soli) lub innej przyprawy do mięsa, np. do gyrosa
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, sporo pieprzu
- 30–40 g mąki owsianej / zmielonych płatków owsianych górskich lub bułki tartej, najlepiej razowej
Sos pomidorowy
- 1 mała lub ½ dużej cebuli
- 1–2 ząbki czosnku
- 500 g passaty / przecieru pomidorowego
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
WYKONANIE
Wegańskie pulpety a la drobiowe
- Fasolę płuczemy na sicie pod kranem. Sitko odstawiamy na 15 min. do porządnego odcieknięcia.
- Tofu osuszamy na bawełnianej ściereczce.
- Cebulę kroimy jak najdrobniej i smażymy na kilku łyżkach wody, aż będzie zupełnie miękka. Na koniec płyn z patelni całkiem odparowujemy.
- Do dużej miski wrzucamy: zblendowaną fasolę i tofu, cebulę z patelni, zmiażdżony w prasce czosnek, płatki drożdżowe, koperek, przyprawę do kurczaka, musztardę, sól i pieprz. Masę mieszamy najpierw łyżką, a następnie ręcznie.
- Dodajemy mąkę owsianą i ponownie mieszamy. Konsystencję regulujemy mąką lub bułką.
- Formujemy małe lub średnie pulpety i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25–30 minut.
Sos pomidorowy
- Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rondla, wlewamy ze 3 łyżki wody i smażymy, aż całkiem zmięknie. Co jakiś czas dolewamy trochę wody. Pod koniec wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek i smażymy jeszcze z minutę.
- Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.
- Połowę lub cały sos blendujemy.
Smacznego !