Wegańskie pulpety a la drobiowe w sosie pomidorowym

Wegańskie pulpety a la drobiowe w sosie pomidorowym

Pieczone, wegańskie pulpety z koperkiem a la drobiowe w szybkim sosie pomidorowym z passaty. Danie pyszne i dietetyczne, podajemy je np. z ziemniakami, brązowym ryżem lub kaszą.

Poniższy przepis zawiera sporo płatków drożdżowych nieaktywnych – nie bójcie się ich używać, bo to naturalny, zdrowy i bardzo skuteczny wzmacniacz smaku! Wszystkożercy do wszystkiego dodają masło, śmietanę i ser, a ich wegańskim odpowiednikiem są właśnie płatki drożdżowe, świetne źródło smaku umami.

SKŁADNIKI

Wegańskie pulpety a la drobiowe

ok. 14 klopsów

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 kostka (180 g) tofu naturalnego
  • ½ dużej cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2–3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (bez soli) lub innej przyprawy do mięsa, np. do gyrosa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, sporo pieprzu
  • 30–40 g mąki owsianej / zmielonych płatków owsianych górskich lub bułki tartej, najlepiej razowej

Sos pomidorowy

  • 1 mała lub ½ dużej cebuli
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty / przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

WYKONANIE

Wegańskie pulpety a la drobiowe

  1. Fasolę płuczemy na sicie pod kranem. Sitko odstawiamy na 15 min. do porządnego odcieknięcia.
  2. Tofu osuszamy na bawełnianej ściereczce.
  3. Cebulę kroimy jak najdrobniej i smażymy na kilku łyżkach wody, aż będzie zupełnie miękka. Na koniec płyn z patelni całkiem odparowujemy.
  4. Do dużej miski wrzucamy: zblendowaną fasolę i tofu, cebulę z patelni, zmiażdżony w prasce czosnek, płatki drożdżowe, koperek, przyprawę do kurczaka, musztardę, sól i pieprz. Masę mieszamy najpierw łyżką, a następnie ręcznie.
  5. Dodajemy mąkę owsianą i ponownie mieszamy. Konsystencję regulujemy mąką lub bułką.
  6. Formujemy małe lub średnie pulpety i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25–30 minut.

Sos pomidorowy

  1. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rondla, wlewamy ze 3 łyżki wody i smażymy, aż całkiem zmięknie. Co jakiś czas dolewamy trochę wody. Pod koniec wrzucamy zmiażdżony w prasce czosnek i smażymy jeszcze z minutę.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.
  3. Połowę lub cały sos blendujemy.

Smacznego !

Dodaj komentarz