Wegański twarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Wegański twarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Domowej roboty, śniadaniowy twarożek z tofu, rzodkiewką, szczypiorkiem i innymi pysznymi dodatkami. Przepis bardzo łatwo modyfikować zgodnie z własnym smakiem i zawartością lodówki, dzięki czemu serek twarogowy na kanapki może codziennie smakować trochę inaczej, bardzo podobnie do tych znanych, sklepowych.

Do twarożku można dodać ok. 1 ząbek czosnku zmiażdżony w prasce i pominąć rzodkiewkę oraz szczypior – otrzymamy wtedy serek czosnkowo-ziołowy. Świetnie smakuje połączenie drobno posiekanego ogórka konserwowego lub kiszonego z koperkiem. Do twarożku idealnie pasują też całe nasiona kminku.

Wegański twarożek z tofu – SKŁADNIKI

2 porcje / dla 2 osób

  • po 1/2 kostki tofu naturalnego i wędzonego
  • co najmniej 2 łyżki jogurtu sojowego
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • co najmniej 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól (może być czarna, kala namak), ew. pieprz
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 3–5 rzodkiewek

Ilość jogurtu zależy od preferowanej konsystencji serka.

Można użyć tylko tofu naturalnego, ale wtedy najlepiej dodać trochę więcej soku z cytryny lub musztardy.

Zamiast szczypioru można dodać mały, drobno posiekany kawałek cebuli.

Wegański twarożek z tofu – WYKONANIE

  1. Tofu rozdrabniamy widelcem lub blendujemy, ale nie całkiem na gładko. Przekładamy do miski.
  2. Dodajemy rzodkiewki pokrojone w cienkie półplasterki oraz pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.

Twarożek można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego !

Jedna myśl na temat “Wegański twarożek z tofu ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Dodaj komentarz