Domowej roboty, śniadaniowy twarożek z tofu, rzodkiewką, szczypiorkiem i innymi pysznymi dodatkami. Przepis bardzo łatwo modyfikować zgodnie z własnym smakiem i zawartością lodówki, dzięki czemu serek twarogowy na kanapki może codziennie smakować trochę inaczej, bardzo podobnie do tych znanych, sklepowych.
Do twarożku można dodać ok. 1 ząbek czosnku zmiażdżony w prasce i pominąć rzodkiewkę oraz szczypior – otrzymamy wtedy serek czosnkowo-ziołowy. Świetnie smakuje połączenie drobno posiekanego ogórka konserwowego lub kiszonego z koperkiem. Do twarożku idealnie pasują też całe nasiona kminku.
Wegański twarożek z tofu – SKŁADNIKI
2 porcje / dla 2 osób
- po 1/2 kostki tofu naturalnego i wędzonego
- co najmniej 2 łyżki jogurtu sojowego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- co najmniej 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól (może być czarna, kala namak), ew. pieprz
- po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego szczypioru
- 3–5 rzodkiewek
Ilość jogurtu zależy od preferowanej konsystencji serka.
Można użyć tylko tofu naturalnego, ale wtedy najlepiej dodać trochę więcej soku z cytryny lub musztardy.
Zamiast szczypioru można dodać mały, drobno posiekany kawałek cebuli.
Wegański twarożek z tofu – WYKONANIE
- Tofu rozdrabniamy widelcem lub blendujemy, ale nie całkiem na gładko. Przekładamy do miski.
- Dodajemy rzodkiewki pokrojone w cienkie półplasterki oraz pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Twarożek można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego !
Nie smakuje jak mleczny serek , bo jest od niego lepszy!